Hlavní obsah

Svět bez obalu: Hackerské kartely, šmírování v Biškeku i Nur-Sultanu a z popové hvězdy disidentkou

Svět bez obalu z 10. 11. 2019: Hackerské kartely, šmírování v Biškeku i Nur-Sultanu a z popové hvězdy disidentkou.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Kybernetický zločin je nejrychleji rostoucí kriminální aktivitou na světě. Jen v tomto roce si na něm hackerské kartely vydělaly stovky miliard dolarů. I to je téma pro aktuální vydání pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

V další reportáži se vypravíme do Kyrgyzstánu, který se rozhodl po vzoru Číny rozmístit v Biškeku kamery s technologií na rozpoznávání tváří. Občanští aktivisté jsou velmi znepokojeni.

A podobné obavy mají i v Kazachstánu, kde se technologie na rozpoznávání tváří začala – zatím na zkoušku – používat v autobusech. Cestující s její pomocí platí za lístky.

Během rozhovoru vás seznámíme s Mai Khoi – zpěvačkou, která platila za popovou hvězdu ve Vietnamu. Ale stála se z ní disidentka.

Vydáme se i do Afghánistánu za učitelem Mohammadem Alamem, který vzdělávání dětí věnoval posledních 25 let. Navzdory tomu stále nevydělává dost peněz, aby do školy mohl poslat i své děti.

A na závěr zavítáme do Pákistánu, kde moře vyplavilo na pláž obrovské množství nebezpečného nemocničního odpadu.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Související témata:

Doporučované