Hlavní obsah

Svět bez obalu: Hackerské kartely, šmírování v Biškeku i Nur-Sultanu a z popové hvězdy disidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu z 10. 11. 2019: Hackerské kartely, šmírování v Biškeku i Nur-Sultanu a z popové hvězdy disidentkou.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Kybernetický zločin je nejrychleji rostoucí kriminální aktivitou na světě. Jen v tomto roce si na něm hackerské kartely vydělaly stovky miliard dolarů. I to je téma pro aktuální vydání pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

V další reportáži se vypravíme do Kyrgyzstánu, který se rozhodl po vzoru Číny rozmístit v Biškeku kamery s technologií na rozpoznávání tváří. Občanští aktivisté jsou velmi znepokojeni.

A podobné obavy mají i v Kazachstánu, kde se technologie na rozpoznávání tváří začala – zatím na zkoušku – používat v autobusech. Cestující s její pomocí platí za lístky.

Během rozhovoru vás seznámíme s Mai Khoi – zpěvačkou, která platila za popovou hvězdu ve Vietnamu. Ale stála se z ní disidentka.

Vydáme se i do Afghánistánu za učitelem Mohammadem Alamem, který vzdělávání dětí věnoval posledních 25 let. Navzdory tomu stále nevydělává dost peněz, aby do školy mohl poslat i své děti.

A na závěr zavítáme do Pákistánu, kde moře vyplavilo na pláž obrovské množství nebezpečného nemocničního odpadu.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Související témata:

Doporučované