Hlavní obsah

Svět bez obalu: Otřesné podmínky v ruských věznicích. Ukrajinský rocker politikem. A centrum proti fake news

Svět bez obalu z 11. 7. 2019.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Úvodní reportáž pořadu Svět bez obalu ukazuje, jak vypadá demokracie v Rusku. A jak těžké je tam být opozičním politikem. Opoziční předák Alexej Navalnyj byl na začátku července odsouzen na dalších deset dní do vězení za účast na nepovolené demonstraci v Moskvě. Známý a opakovaně vězněný kritik Vladimira Putina byl spolu s dalšími pěti stovkami lidí zadržen, když protestovali proti stíhání investigativního novináře Ivana Golunova.

V navazující reportáži se zblízka podíváme na podmínky v ruských nápravných zařízeních. Bývají označovány jako drsné a otřesné. Skutečnost je ale ještě horší. Svět bez obalu přináší svědectví dvou bývalých vězňů, kteří byli v jednom z ruských vězení mučeni a rozhodli se o tom promluvit.

Anastazie Zotovová, ruská aktivistka, která se případy mučení vězňů v nápravných zařízení zabývá, poskytla Seznamu exkluzivní rozhovor. Popsala v něm třeba příběh muže, kterého dozorci opakovaně brutálně bili. Polámali mu žebra a k doktorovi jej eskortovali až poté, co se mu do zlomenin dostala infekce. Dvě žebra mu museli lékaři vyjmout.

Znovu se vrátíme do Gruzie, kde to vře poté, co v místním parlamentu mohl vystoupit ruský poslanec a pronést řeč v ruštině. Pro řadu Gruzínců jsou ale Rusové – vzhledem k rusko-gruzínské válce z roku 2008 a následnému obsazení gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie – okupanti. Seznámíme vás s tvářemi protiruských protestů: Kdo jsou a za co bojují?

Ukrajinská rocková hvězda Svjatoslav Vakarčuk se rozhodla vstoupit do politiky. Frontman jedné z nejpopulárnějších kapel Okean Elzy se před nadcházejícími ukrajinskými volbami stal tváří nové politické strany Hlas, která si program staví na boji s korupcí. Má naději u voličů zabodovat?

V černohorské Podgorice vzniklo digitální centrum, které se snaží odhalovat fake news. Jak funguje?

Celý pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované