Hlavní obsah

Svět bez obalu: Požáry v Amazonii i na Sibiři, spor o Koněva a rusko-ukrajinská výměna zajatců

Svět bez obalu z 15. 9. 2019: Požáry v Amazonii i na Sibiři, spor o Koněva a rusko-ukrajinská výměna zajatců.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Amazonie je největší deštný prales na světě, rozprostírá se na ploše asi 5,5 milionu kilometrů čtverečních. Přezdívá se mu plíce planety. Letos jej zachvátily obří požáry. Jaké důsledky může mít devastace pralesů na život na Zemi? Na to v pořadu Svět bez obalu odpovídal přední český expert na tropické pralesy, biolog Vojtěch Novotný.

Obrovské lesní požáry se tento rok rozšířily i po celé Sibiři. Proč se nedařilo dostat oheň pod kontrolu? Vydáme se přímo za těmi, kteří s plameny bojovali.

Reportéři Rádia Svobodná Evropa se věnovali vyhrocenému sporu o pomník maršála Koněva. Proč se stal někdejší sovětský velitel 74 let po konci druhé světové války středem konfliktu? Historik Ondřej Matějka z Institutu pro studium totalitních režimů v reportáži RFE/RL říká, že spor ukazuje na hluboké rozdělení české společnosti.

V nejnovějším vydání pořadu Svět bez obalu se vrátíme k výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Obě země si vyměnily na sedmdesát vězňů. Kdo mezi nimi byl a proč?

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované