Hlavní obsah

Svět bez obalu: Reportáž z krajiny zničené ropou, Kadyrov a jeho mešita, brutální týrání psů v Íránu a jedna neobvyklá hra

Svět bez obalu z 22. 9. 2019: Reportáž z krajiny zničené ropou, Kadyrov a jeho mešita, brutální týrání psů v Íránu a jedna neobvyklá hra.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

V ruské Komijské republice se těží většina ruské ropy. To se ale velmi negativně projevuje na místní přírodě. Rutinní úniky ropy do půdy jsou tu na denním pořádku a to se vůbec nelíbí ruským ochráncům životního prostředí. Reportáž z místa, kde úniky ze starých netěsnících ropovodů, které zde byly postaveny ještě za sovětské éry, způsobují ekologickou katastrofu, natočili reportéři Rádia Svobodná Evropa.

V aktuálním vydání pořadu Svět bez obalu vám nabídneme rozhovor s Romanem Kollárem. Čechem, který žije už déle než osm let v ekvádorském pralese. Založil tam organizaci Bosque Medicinal, která se snaží chránit bohatství zdejšího deštného pralesa tím, že skupuje malé části území, aby do něj zamezila přístup těžařům.

V íránském hlavním městě Teheránu protestovaly desítky ochránců zvířat proti týrání a zabíjení psů městskými úřady. Demonstrace se uskutečnila poté, co se na sociálních sítích objevilo video dokládající, jak jsou krutě zabíjeni zatoulaní a potulní psi.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nedávno slavnostně otevřel obrovskou mešitu, která byla celkem překvapivě postavena v malém čečenském městě Šali. Řada místních obyvatel z toho ale není příliš nadšená.

Zavítáme i do Kyrgyzstánu a podíváme se, jak se hraje jedna z nepopulárnějších místních her. Jmenuje se ordo a místní ji hrají už stovky let. Stále při tom používají hovězí nebo ovčí kosti. Připomíná trochu francouzský pétanque nebo italskou hru boccia, ale s tím rozdílem, že se kosti ještě roztáčejí.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované