Hlavní obsah

Svět bez obalu: Šaman proti Putinovi. Zpráva o dění v Nikaragui. A trest pro ženu bojovníka IS

Svět bez obalu z 29. 9. 2019: Šaman proti Putinovi. Zpráva o dění v Nikaragui. A trest pro ženu bojovníka IS.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

V první reportáži se podíváme do Ruska. Tamní úřady obvinili z extremismu šamana, který chtěl z Kremlu vyhnat Vladimira Putina. Alexandr Gabyšev se v březnu vydal pěšky na 8000 kilometrů dlouhou cestu do Moskvy, kde chtěl rituálně vypudit Putina z úřadu.

V další latinsko-americké zemi – v Nikaragui – se vydaly tisíce lidí protestovat proti současné vládě prezidenta Daniela Ortegy. Muž, který kdysi pomáhal svrhnout diktátora Somozu, se totiž začal chovat podobně jako jeden z nejhorších středoamerických vládců. Co přesně se v Nikaragui děje, popsala v rozhovoru pro Seznam Dánae Vilches, která působí jako středoamerická zpravodajka Výboru pro ochranu novinářů.

Vydáme se také do Gruzie, která poskytla útočiště dětem, jejichž rodiče se zapletli s Islámským státem. Otec, bojovník IS, padl. A matka dostala dvacetiletý žalář.

V aktuálním vydání pořadu Svět bez obalu se podíváme do Saratova, kde pátrají po zdroji nebývalého zápachu. Nebo také do Afghánistánu za Shafiqou Mosawiovou, který se učí číst a psát. Je ji 63 let.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Související témata:

Doporučované