Hlavní obsah

Svět ji zná jako olympionika i členku slavné rodiny. Teď chce vést Kalifornii

Foto: Profimedia.cz

Bývalá hvězda americké reality show Caitlyn Jennerová.

Reklama

Nejprve byla mužem a olympijským vítězem, poté zažila úspěch na amerických obrazovkách. Teď se chce stát kalifornskou guvernérkou. Caitlyn Jennerová oznámila kandidaturu.

Článek

Bývalá hvězda americké reality show Držte krok s Kardashians (Keeping Up with the Kardashians) Caitlyn Jennerová v pátek prostřednictvím svého Twitteru oznámila, že si dělá zálusk na úřad kalifornské guvernérky.

Přestože má na svém kontě zlato z olympijských her v Montréalu, které získala ještě jako Bruce, jméno úspěšné desetibojařky bývá v posledních letech skloňováno především v souvislosti s její přeměnou pohlaví. Dnes už žena a hlasitá advokátka práv trans lidí na sociální síti uvedla, že oficiální kampaň začne co nevidět, a vyzvala Kaliforňany, aby její politickou kariéru finančně podpořili.

Současný kalifornský guvernér Gavin Newson navíc aktuálně čelí petici za odvolání, a to kvůli stylu, jakým řídí boj s koronavirovou pandemií. Podle BBC už signatáři nasbírali dostatek podpisů k tomu, aby voliči slunného amerického státu znovu hlasovali o jeho setrvání v úřadu, nebo si v procesu odvolacích voleb vybrali jiného kandidáta.

Podle serveru Axios je součástí volebního týmu Jennerové i několik poradců bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterému účinkování v reality show také není cizí. Kromě televizních úspěchů spojuje Jennerovou s Trumpem i politická příslušnost - kandidovat hodlá za Republikánskou stranu.

Jennerová, kterou s klanem Kardashianových pojí bývalé manželství s Kris Jennerovou, není první členkou proslulé rodiny s politickými ambicemi. O post prezidenta Spojených států se ucházel raper Kanye West, který se momentálně rozvádí s Kim Kardashianovou, nevlastní dcerou kandidátky na kalifornskou guvernérku. Zpěvák od voličů obdržel pouhých 60 tisíc hlasů.

Caitlyn má z bývalého manželství s Kris dvě dcery – Kendall a Kylie. Kris má nadto čtyři další děti z předchozího manželství s právníkem Robertem Kardashianem, který se proslavil tím, že zastupoval bývalého hráče amerického fotbalu O.J. Simpsona obviněného z vraždy dvou lidí, své manželky Nicole Brownové Simpsonové a číšníka Ronalda Goldmana.

Početnou rodinu provází celá řada skandálů. Naposledy vyšlo najevo, že mladší z Caitlyniných dcer Kylie uměle nafoukla výdělky své kosmetické firmy, aby se stala nejmladší „self-made“ miliardářkou v historii. Podvod odhalil časopis Forbes, který jí na základě padělaných daňových přiznání titul nejprve přisoudil.

Své si užila i starší Kendall, když se v roce 2017 objevila ve dvouminutové reklamě společnosti Pepsi. Záběry, ve kterých modelka plechovkou chlazeného nápoje uklidnila rozjitřené davy protestujících, vyvolaly ostrou kritiku. Modelka i společnost byly obviněny ze zlehčování rasismu a protestů za sociální změny. Z reklamy, kterou nikdo úplně nepochopil, si vystřelila i Bernice Kingová, dcera dlouholetého bojovníka za černošská práva Martina Luthera Kinga.

Jennerová to nebude mít kvůli mediálnímu obrazu, který její rodinu provází, lehké. Kardashianovi mají ale díky dlouholetému působení na amerických obrazovkách i miliony příznivců. Reality show Držte krok s Kardashians odstartovala už v roce 2007 a dočkala se dvaceti sérií.

Pokud Jennerová zvítězí, stane se jednou z prvních transgender osob na takto významném postu. Nebude ale první televizní celebritou, kterou zlákala politická kariéra. Jen v Kalifornii byl v minulosti guvernérem slavný herec rakouského původu Arnold Schwarzenegger. Na stříbrném plátně se objevil i bývalý prezident USA Ronald Reagan.

K bitvě o post guvernéra mezi hollywoodským hercem a zkušeným politikem se schyluje i v jižanském Texasu. Úmysl zkusit štěstí ve svém rodném Texasu oznámil jednapadesátiletý oscarový herec Matthew McConaughey. Ačkoliv se oficiálně nehlásí k Demokratické ani Republikánské straně, z jeho názorů se zdá, že je spíše umírněným republikánem. V minulosti uvedl, že některé kolegy z filmového průmyslu označuje za „liberály, kteří zašli příliš daleko doleva“. S dosavadním guvernérem Texasu, republikánem Gregem Abbottem, by se mohl ve volebním klání utkat už příští rok.

Reklama

Doporučované