Hlavní obsah

Svět podle Trumpa právě začal. Znovu už vás ignorovat nebudou, řekl Američanům

Video: Pusťte si inauguraci nového prezidenta USA. Přenos z Washingtonu začíná na stopáži 13:25. Zdroj: AP

 

Reklama

Studio Seznam k inauguraci nového prezidenta Spojených států s komentáři bývalých velvyslanců ve Washingtonu Petra Koláře a Alexandra Vondry.

Článek

Číslo 45 je u moci. Donald Trump se po šesté večer našeho času stal prezidentem Spojených států.

V následném projevu, který před Kapitolem pronesl, navázal na svůj předvolební slib, že z USA učiní znovu respektovanou velmoc. Tentokrát občanům Spojených států slíbil, že „znovu už je nikdo ignorovat nebude".

Mluvil především o tom, jak bude preferovat všechno americké a zahraničním výrobcům ztíží přístup na trh. Ovšem zmínil také to, že s ním přichází vláda, jež tu bude pro lidi - nikoli opačně. „Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám. (...) Příliš dlouho politici prosperovali, zatímco pracovních míst ubývalo a továrny krachovaly."

Celý projev Donalda Trumpa si se simultánním tlumočením můžete pustit na videu v úvodu tohoto článku. Akt skládání prezidentského slibu začíná na stopáži 44:10, samotný projev pak najdete od času 46:30.

Historický okamžik Seznam přinesl ve speciálním studiu. Očekávání a nejistoty, které se s nastupujícím vládcem Spojených států pojí, komentovali dva bývalí velvyslanci ve Washingtonu Petr Kolář a Alexandr Vondra. Svůj pohled připojil také šéf zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček, jenž se má brzy ambasadorem v USA stát.

Trumpově inauguraci přihlíželi jeho předchůdci: Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama, který z Oválné pracovny řídil Spojené státy posledních osm let. Z žijících bývalých prezidentů chyběl jen George Bush starší kvůli zdravotním potížím.

Nechyběla ani Hillary Clintonová, kterou Trump v boji o křeslo v Bílém domě porazil.

Ve Washingtonu se krátce před inaugurací odehrály drobné bojůvky.

Reklama

Doporučované