Hlavní obsah
Online

Lidé slavili příchod nového roku

Na Václavském náměstí je připraven zdravotnický kamion Golem.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

aktualizováno •

Většina východní polokoule už rok 2019 přivítala. Konec starého a začátek nového roku slaví v centru Prahy několik tisíc lidí.

Článek

Větší zájem je o dění na Staroměstském náměstí, kde v 17:00 začal kulturní program. Václavské náměstí patří tradičně spíše pyrotechnice. Převážnou část slavících tvoří cizinci, většinou mladší lidé. V ulicích jsou slyšet zejména ruština, angličtina, němčina, italština a španělština.

Především spodní část Václavského náměstí patřila nejrůznější pyrotechnice, hlavně rachejtlím a dělbuchům. Tři hodiny před půlnocí už dunění téměř neustávalo.

Uprostřed náměstí stojí jako tradičně zdravotnický kamion Golem, kde lze ošetřit až 12 lidí najednou. „Zatím je klid. Do půlnoci to tradičně bývá naprosto běžná situace. Velkou většinu zásahů máme až po půlnoci,“ řekla ČTK mluvčí zdravotní záchranné služby v Praze Jana Poštová.

Na Václavském náměstí patřilo odpoledne odtahové službě. Podle značek zde od 12:00 do 10:00 na Nový rok platí z bezpečnostních důvodů zákaz zastavení.

Kvůli bujarým oslavám v Praze posílil dopravní podnik spoje v metropoli. Metro bude jezdit přibližně do půl třetí v desestiminutových intervalech.

Odjezdy posledních spojů metra z konečných stanic:

  • linka A - Nemocnice Motol v 1:51 hod., Depo Hostivař v 1:53 hod.
  • linka B - Zličín v 1:40 hod.,Černý Most v 1:45 hod.
  • linka C - Letňany v 1:44 hod., Háje v 1:44 hod.

Na rozdíl od předchozích let, kdy většina stánků s občerstvením byla na Staroměstském náměstí zavřena a tvořily se u nich dlouhé fronty, tentokrát jich zůstaly otevřeny zhruba tři čtvrtiny.

Oslavy začaly už kolem poledne, kdy se v centru začaly vytvářet hloučky lidí se skleničkou, lahví nebo plechovkou alkoholu v ruce.

Zájemci si na Václavském náměstí mohou koupit ve stánku s klobásami lahev sektu. Cena 250 korun za lahev se oslavujícím podle zájmu jeví jako přijatelná. Je stejná jako před dvěma roky.

Jak chránit mazlíčky před petardami.Video: Lucie Šmídová

Stamiliony lidí na celém světě už příchod roku 2019 oslavily. Jako první začali slavit obyvatelé ostrovních států Samoa a Kiribati v Tichém oceánu. Půlnoc tam z pohledu Evropanů odbila už dnes v 11:00 SEČ. O hodinu později vstoupili do nového roku rovněž Novozélanďané.

Mohutným ohňostrojem už nový rok přivítalo také například australské Sydney a devítku na konci letopočtu už píšou i lidé ve východní Asii. Půlnoční oslavy na planetě kvůli místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají dohromady 26 hodin.

Sestřih silvestrovských ohňostrojů z Tichomoří.Video: Reuters

  • Rok 2019 je tady

    Česko vstoupilo do nového roku. Londýn a Reykjavík čeká úder půlnoci až za hodinu, pak budou následovat státy Jižní Ameriky a Spojené státy. Poslední do roku 2019 vstoupí Bakerův a Howlandův ostrov ve 13:00 SELČ.

    Dnešní online končí a redakce Seznam vám přeje šťastný nový rok.

    Novoroční přání šéfredaktora TV Seznam a webu Seznam Zprávy Jakuba Ungera.Video: Seznam Zprávy

  • Do nového roku vstoupily už i některé země Evropské unie

    Nový rok právě slaví i země Evropské unie. Půlnoc už odbila ve Finsku, Řecku, pobaltských státech a Rumunsku. Kromě některých států EU slaví příchod roku 2019 i Ukrajina, Egypt nebo Jihoafrická republika.

  • Pražská záchranka vyjela k 76 incidentům

    Od 18:30 do 22:45 pražští záchranáři vyjeli celkem k 76 událostem. Jeden úraz způsobila zábavní pyrotechnika a dva výjezdy byly spojené s oslavami nového roku. Na Twitteru to uvedla Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy.

  • Policie na Václavském náměstí zabavila petardy

  • Nejvyšší mrakodrap na světě rozvítily ohňostroje a laserová show

    Dubaj rozsvítila ohňostojem a lasery nejvyšší věž na světě. Před Burdž Chalífou se sešlo na deset tisíc lidí, aby se podívali na světelnou show.

    Laserová show na nejvyšší budově světa oslavila rok 2019.Video: AP

  • Macron: Hněv, který se projevil, dokázal, že jsme nerezignovali

    Hněv, který letos vyplul ve Francii na povrch, ukázal, že Francouzi „nerezignovali“ na víru v lepší budoucnost. V silvestrovském projevu to dnes řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, aniž by přímo zmínil hnutí žlutých vest, jehož protesty v posledních týdnech otřásaly francouzskou politikou i jeho pozicí. Francie podle šéfa Elysejského paláce může být lepší a musí se o to snažit.

    V uplynulém roce se podle Macrona ve Francii objevil hněv namířený proti nespravedlnosti, proti „někdy nesrozumitelnému“ směru, jakým se ubírá globalizace, proti administrativnímu systému, který se stal příliš komplexním a který postrádá laskavost, i proti hlubokým změnám ve společnosti, jež se dotýkají identity.

  • V Moskvě, Ankaře a Jeruzalémě začal rok 2019

    Evropská část Ruska vstoupila do nového roku 2019. Společně s Moskvou slaví i Turecko, Izrael a Irák.

  • 9 z 10 požárů v Praze dnes způsobila pyrotechnika

  • Dechberoucí ohňostroj připravili v Malajsii

    Nádherný ohňostoj k oslavě nového roku mohli diváci vidět blízko dvojice věží Petronas Towers v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur.

    Slavnostní ohňstroj v Malajsii.Video: AP

  • Příchod nového roku oslavili v Tichomoří i v Asii

    Nový rok přišel už i do dalších zemí. Desetiminutovou show si připravili organizátoři v Hongkongu. V Jižní Koreji slavili nový rok tradičněji vyzváněním na zvon. Na Tchaj-wanu odpálili ohňostroj z věže Tchaj-pej 101.

    Ve Vodní kostce, pekingském plaveckém centru, přivítala rok 2019 Čína. Představení v centru doprovázeli tanečníci a obří kostýmy ledového medvěda a pandy. Jelikož se v Asii (především v Číně, Japonsku a Vietnamu) řídí lunárním kalendářem, nejsou oslavy Nového roku tolik rozšířené. Ve větších městech připravili alespoň odpočet do půlnoci, buddhističtí věřící mířili do chrámů za modlitbami.

    Nový rok 2019 oslavili i v Číně.Video: AP

    Nový rok oslavila už i Malajsie, Indie, Srí Lanka a Kazachstán.

  • První novorozenci roku 2019 se narodila na Fidži

    Na světě jsou první novorozenci roku 2019. Chlapec a holčička se narodili v nemocnici na Suvě, hlavním městě Fidži, podporované dětským nadačním fondem UNICEF.

  • Pražští hasiči vyjeli k doutnající petardě u Staroměstského orloje

    V roce 2017 vyjeli pražští hasiči o Silvestru k 29 požárům. Letos vybízejí k tomu, aby lidé zacházeli s pyrotechnikou opatrněji a počet výjezdů se tak mohl snížit. Už v pět hodin večer vyjeli hasiči z centrální a holešovické stanice k podezřele doutnající petardě na historické budově u Staroměstského orloje.

  • Putin v novoročním projevu vyzval Rusy k milosrdenství a jednotě

    Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ve svém novoročním poselství k milosrdenství a duševní štědrosti. Rusové by podle něj měli čelit výzvám nadcházejícího roku společně jako silný a jednotný tým, na pomoc ze zahraničí spoléhat nemají.

  • Příchod nového roku oslavila i Severní Korea

    Příchod nového roku oslavila Severní Korea na náměstí Kim Ir-sena v Pchjongjangu. Tisíce lidí sledovaly koncerty a ohňostroj.

  • Francie oslaví příchod nového roku se zvýšenou ochranou

    Christophe Castaner, francouzský ministr vnitra, oznámil, že oslavy ve Francii se budou konat pod zvýšenou ochranou. Do ulic po celé zemi vyslalo ministerstvo vnitra více než 148 tisíc policistů, vojáků a hasičů.

    V pařížských ulicích je nasazeno více než 18 tisíc ochranných složek. V hlavním městě Francie se budou konat oslavy především na třídě Champs-Élysées, kde je očekáváno více než 300 tisíc lidí.

    Zvýšená ochrana je především ze strachu proti dalšímu teroristickému útoku, při kterém začátkem měsíce zemřelo ve Štrasburku na vánočních trzích pět lidí. Dalším důvodem jsou protesty žlutých vest, které se konají v Paříži od poloviny listopadu.

  • Na českých silnicích letos zemřelo nejvíc lidí za tři roky

    V končícím roce při dopravních nehodách v Česku zemřelo nejvíc lidí za poslední tři roky. Podle předběžných čísel si nehody vyžádaly 570 životů, což je o 68 víc než v roce 2017. V samotném prosinci se počet obětí proti loňsku zvýšil o pět na 50. ČTK to dnes řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Upřesněná čísla dopravní policie zveřejní na tiskové konferenci 8. ledna.

    Vyšší počet usmrcených při nehodách byl naposledy v roce 2015, tehdy jich bylo 660. V následujících dvou letech obětí ubývalo na 545 předloni a 502 v loňském roce.

    Dvěma nejtragičtějšími měsíci byl letos podle dostupných informací srpen a září, kdy na českých silnicích zemřelo shodně 64 lidí. Nejméně obětí si vyžádal únor, bylo jich 21. Následoval březen s 28 usmrcenými.

  • Na konci roku se za pronájem chaty na horách často platí vyšší cena

    Nájemné v chatách a chalupách je na konci roku proti běžné sezoně vyšší o 50 až 100 procent, v nejžádanějších lokalitách je tento rozdíl ještě větší. Zájem o pronájem rekreačních objektů se za poslední čtyři roky zhruba zdvojnásobil. Punc prestižního letoviska v posledních letech získaly hlavně Špindlerův Mlýn a Lipno. Roste také zájem o celoroční pronájmy. Vyplývá to z odpovědí zástupců realitních kanceláří.

    „Čas mezi Vánocemi a Silvestrem je, co se ubytování na horách týče, nejžádanějším obdobím v roce. Rezervace se často dělají i několik měsíců dopředu. Ceny jsou oproti běžným sezonním cenám vyšší o 50 až 100 procent. V úplně nejžádanějších lokalitách je cenový rozdíl ještě větší,” uvedl oblastní manažer společnosti M&M Reality Jan Bareš.

  • V Austrálii oslavili rok 2019 velkolepým ohňostrojem

    V australském přístavním městě Sydney za zvuků písní Arethy Franklin vyvrcholila světelná show, kterou připravila australská vláda. Ohňostroj stál podle The Guardian v přepočtu více než 95 milionů korun. Jeho součástí je více než 100 tisíc individuálních pyrotechnických efektů a 35 tisíc střel.

  • Přípravy na silvestrovské oslavy z New Yorku

    Na newyorské Times Square v rámci příprav na půlnoční oslavy Nového roku zkoušeli funkčnost kaleidoskopické koule. Oslavy na Times Square potrvají šest hodin. Zúčastnit by se jich měly i světové celebrity, se kterými bude přímo na místě zhruba 1 milion lidí. Oficiálními hosty budou také novináři, organizátoři jim hodlají vzdát poctu a oslavit svobodu tisku po letošním roce, v němž zemřelo nebývale mnoho žurnalistů.

    Podle organizátorů si přímý přenos oslav zapne zhruba 190 milionů Američanů, celosvětově je má sledovat až jedna miliarda diváků, píše Reuters.

    New York se připravuje na silvestrovské oslavy.Video: Reuters

  • Skotsko oslavuje nový rok pouličními oslavami

    Skotsko plánuje slavit nový rok velkou pouliční oslavou. Přípravy na slavnostní příchod nového roku jsou v plném proudu a podle organizátorů má letos událost s přicházejícím brexitem oslavovat vazby, které pojí Skotsko a Evropu, píše The Guardian.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy