Hlavní obsah

Světová derniéra tramvají T2R. S legendární „Motorkou“ se přijely rozloučit desítky fanoušků

Legendární model tramvaje T2R vyjel v Liberci na poslední jízdu na pravidelné lince.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poprvé se legendární tramvaje typu T2 objevily v ulicích Liberce před více než 60 lety. O víkendu se ale vydaly na svoji poslední jízdu na pravidelné lince mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. A bylo kolem ní pořádně rušno. Ujít si ji nenechaly desítky fanoušků tramvajové dopravy z Čech i ze zahraničí.

Článek

Řidiči jí přezdívali „Motorka“, protože její původní verze měla vpředu pouze jedno světlo. Modernizaci se postupně nevyhnula ani řada dalších prvků.

„Jsou to poslední dvě tramvaje na světě, které byly doposud v provozu na pravidelné lince s cestujícími. Nyní ale definitivně končí. Typ T2 se vyráběl v ČKD od roku 1956, kdy se postavily dva prototypy. Později, v letech 1958 až 1962, začala jejich sériová výroba a několik vozů se tak dostalo i k nám, do Liberce,” říká dopravní specialista a šéf místního Boveraclubu Tomáš Krebs.

„Té dvojky” v minulosti už jednou v Liberci skončily ve šrotu. A to přesně před 30 lety. V roce 1996 ale kvůli nedostatku vozů model ve verzi T2R zdejší dopravní podnik odkoupil z Ostravy a znovu nasadil do provozu.

Poslední dva vozy typu T2R, kterými se nadšenci mohli projet o víkendu naposledy v běžném provozu, prošly za desítky let řadou úprav a změn zejména v interiéru.

„Ten zdaleka není původní. Dříve se používaly například koženkové sedačky v uspořádání dva plus jedna. Zhruba uprostřed vozu pak bývala pokladna pro průvodčího. Během svého života vozy prošly několika modernizacemi. Naposledy v roce 2006,” vysvětluje šéf Boveraclubu Tomáš Krebs.

Přestože provoz legendy na pravidelné lince skončil, občas ji lidé v ulicích spatří. Ovšem pouze výjimečně a jen v rámci historických a slavnostních jízd.

O dva poslední vozy T2R z Liberce projevil zájem Dopravní podnik hlavního města Prahy, který by je rád zrenonoval a používal pro nostalgické jízdy na lince č. 23.

Víkendovou derniéru na pravidelné lince si nenechaly ujít fanoušci tramvajové dopravy nejen z Česka. Mezi nadšenými fotografy a sběrateli se objevili příznivci ze Slovenska, Polska nebo Německa.

Reklama

Doporučované