Hlavní obsah

Syn Češky, která zemřela při teroru v Berlíně, nakreslil mrazivý vzkaz kancléřce Merkelové

Petr Čižmár řekl Seznamu, jaké bylo setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou.

 

Reklama

Petr Čižmár přišel před rokem o manželku po teroristickém útoku v Berlíně. Tento týden se spolu se synem setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Článek

Petr Čižmár se potkal s reportérem Seznamu v Drážďanech. Do německého města blízko českých hranic se přestěhoval kvůli práci. Pronajal si byt a snaží se obstarat vše kolem svého malého syna. Tento týden se po roce od teroristického útoku setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podle Čižmára kancléřka Merkelová bere situaci vážně. Přesto se šéfky německé vlády zeptal, proč nikdo doposud nevyvodil zodpovědnost za to, co se stalo.

„Moje otázka byla, zda je v pořádku, že došlo k mnoha chybám a přesto zatím nikdo neodstoupil. Stále jsou všichni na svých místech a prakticky se nic nestalo. Ona mi odpověděla, že to v pořádku není, ale že ještě není vyšetřování u konce,” popsal rozhovor s kancléřkou Petr Čižmár.

Čižmárův malý syn pak předal obrázek Merkelové se vzkazem: „Když budou všichni zločinci ve vězení, tak tě mám rád.”

Začátkem prosince pozůstalí po obětech v otevřeném dopise tvrdě kritizovali kancléřku Angelu Merkelovou. „Paní kancléřko, útok na náměstí Breitscheidplatz je i tragickým důsledkem politické nečinnosti vaší vlády. V době, kdy se výrazně zvýšilo ohrožení islámskými radikály, jste propásla možnost včas zvýšit prostředky a reformovat spletité struktury úřadů pro boj s tímto nebezpečím,” napsali jí.

Čižmárova manželka se krátce před loňskými Vánocemi stala jednou ze 12 obětí jednoho z nejhorších teroristických útoků v německé historii. A také první českou obětí řady teroristických útoků, které v posledních letech spáchali islámští radikálové v Evropě.

Tehdy se pět dní před Štědrým dnem terorista Amri vřítil s ukradeným kamionem na přeplněný vánoční trh v centru Berlína. O několik dnů později ho na útěku v přestřelce zabila italská policie.

Reklama

Doporučované