Hlavní obsah

Sypaly se na mě rány, uvedl zbitý mladík u soudu k napadení v Dubí

Foto: facebook.com/davidmichajlak

David Michajlak po útoku.

Reklama

Teplický soud se dnes znovu zabýval napadením mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku, vypovídali oba poškození. V případu je obžalovaných šest lidí, jimž za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu hrozí až desetiletý trest.

Článek

Z napadení muže, který zasahoval při roztržce dvou návštěvnic koupaliště, obžaloba viní pět mužů a jednu ženu.

Incident se odehrál 7. srpna 2018. Jedna z návštěvnic, poškozená, se tehdy rozhodla jít umravnit dítě, které podle spisu mimo jiné topilo vrstevníka. Do dění se zapojila kromě matky nevhodně se chovajícího dítěte také obžalovaná, jež podle obžaloby začala ženu, která dítě napomenula, napadat. Do sporu se pak vložil další návštěvník koupaliště a snažil se ženy dostat od sebe. Další obžalovaní se pak rozhodli zakročit. Napadený muž skončil v nemocnici se středně těžkým zraněním.

„Byl to pro mě hnusný den, 7. 8. 2018 asi jen tak nezapomenu,“ uvedl poškozený David Michajlak, který se do roztržky mezi dvěma ženami zapojil, aby uklidnil situaci. Vypověděl, že v místě hádky byly děti, nechtěl jim dávat špatný příklad. Uvedl, že se snažil obžalovanou ženu dostat od poškozené, poté se na něj začaly sypat rány. Řekl, že neví, kdo konkrétně ho zbil. Muž po incidentu musel dva týdny přijímat tekutou stravu, měl poraněnou hlavu a žebra.

Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman Medailí Za hrdinství za záchranu lidského života.

Poškozená u soudu uvedla, že se nemohla bránit. Obžalovaná ji podle jejích slov stáhla za vlasy obličejem k vodě. Poté přispěchal na pomoc Michajlak. „Máma mě vytáhla z bazénu, sebraly jsme děti a já jsem šla volat policii, otočila jsem se a všude byla krev,“ řekla žena se slzami v očích.

Obžalovaní vypovídali před soudem v pondělí. Jediná v případu obžalovaná žena Žaneta Dunková projevila nad svým chováním lítost, další tři obžalovaní uvedli, že do mladíka jen strčili. Jeden řekl, že mu dal facku. Šestý obžalovaný odmítl vypovídat.

Rostislav Drška, obžalovaný přítel Dunkové, v pondělí řekl, že šel do bazénu pro svého syna a dceru. Jedna svědkyně ho dnes označila jako muže, který se snažil ostatním v napadení mladíka zabránit. „Na klučinu neútočil, snažil se spíš situaci uklidnit,“ uvedla svědkyně. Podobnou věc řekl i další předvolaný svědek.

Soudce jednání odročil na 29. září, hlavní líčení bude pokračovat výpověďmi dalších svědků.

V Dubí se krátce po incidentu uskutečnila demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V souvislosti s protestní akcí příznivců krajní pravice policie trestně stíhá osm lidí.

Reklama

Doporučované