Hlavní obsah

Systém Babiš? To přece nemůže fungovat. A zaplatí to Češi, říká německá reportérka

„Stejní lidé, kteří vyplácejí evropské peníze, dohlížejí na jejich kontrolu. To přece nemůže fungovat,“ říká v rozhovoru reportérka ZDF Britta Hilpertová.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš přizpůsobil pravidla pro vyplácení dotací, aby vyhovovala zájmům společnosti Agrofert, tvrdí pořad německé veřejnoprávní stanice ZDF. „To, co se odehrává dnes, je sice zákonné, ale jen kvůli tomu, že to zlegalizovaly vlády Andreje Babiše,“ říká v rozhovoru pro Seznam jedna z autorek dokumentu Britta Hilpertová, která na něm s kolegy pracovala půl roku.

Článek

Německá veřejnoprávní televize ZDF zařadila českého předsedu vlády Andreje Babiše do společnosti maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa vládní sociální demokracie v Rumunsku Livia Dragney. Všechny tři spojuje podle ve středu odvysílaného dokumentu podezřelé čerpání evropských dotací.

„Podvody a zneužívání evropských dotací se odehrávají ve všech zemích Evropské unie. Velký rozdíl mezi ostatními státy a zeměmi, na které jsme se v dokumentu zaměřili, je, že v nich dochází ve spojení se zneužíváním dotací k politické změně, jež poškozuje základní hodnoty Evropské unie,“ říká jedna z autorek dokumentu Britta Hilpertová.

Zatímco v Maďarsku tak podle Hilpertové dochází k omezování svobody tisku a v Rumunsku je v ohrožení nezávislost justice, u nás vznikl systém podporovaný vládou, který zvýhodňuje na trhu některé firmy. Ti šťastnější tak mají náskok oproti konkurenci.

Jak dokument ZDF připomíná, od doby, kdy je Andrej Babiš ve vládě, dokázal Agrofert zdvojnásobit své příjmy z evropských fondů. Zatímco v roce 2014 si přišel na 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), o tři roky později to bylo dokonce 82 milionů eur (2,1 miliardy korun). Například 95 milionů korun šlo na účet společnosti Penam, stejnou částku získala z EU Vodňanská drůbež a 93 milionů získaly Kostelecké uzeniny. Všechny firmy patří do koncernu Agrofert.

„Stejní lidé, kteří vyplácejí evropské peníze, dohlížejí na jejich kontrolu. Haló? Tohle přece nemůže fungovat,“ upozorňuje s hořkým smíchem Hilpertová.

Proto se vlády Rumunska, Maďarska a Česka, které podle ní zneužívají evropské dotace, tak vymezují vůči Bruselu. Vadí jim, že kdyby předaly více pravomocí Evropské unii, měl by nad nimi Brusel větší kontrolu.

„Všechny tyto vlády se zasazují, aby měl Brusel co nejméně pravomocí. Říkají, že Evropská unie je příliš silná. A je tady určité podezření, že tyto národní vlády mají na mysli svůj vlastní zájem, když bojují o co nejslabší Brusel,“ dodává Hilpertová.

Babiš převedl přede dvěma lety kvůli zákonu o střetu zájmů svou společnost Agrofert do svěřenského fondu. Je ale jeho jediným beneficientem. Česká pobočka protikorupční organizace Transparency International tak loni v září odeslala Evropské komisi podnět, aby se zabývala podezřením, že český premiér má hospodářský zájem na prospěchu své bývalé firmy. Komisaři následně zastavili vyplácení evropských dotací Agrofertu.

Evropská unie se zabývala také padesátimilionovou dotací pro Farmu Čapí hnízdo, která na přelomu let 2007 a 2008 patřila Babišovu holdingu. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) rozhodl, že farma neměla na dotaci nárok. Česká policie ve středu navrhla obžalovat premiéra i ostatní obviněné v kauze.

„Tohle je ale minulost, to se odehrálo v roce 2008,“ varuje před zásadnější okolností Hilpertová. „To důležitější, co se odehrává dnes, je sice zákonné, ale jen kvůli tomu, že to zlegalizovaly vlády Andreje Babiše.“

Peníze, které měly směřovat malým firmám, totiž míří na Babišův pokyn velkým společnostem. Podle Hilpertové sice kvůli tomu zastavila Evropská komise vyplácení dotací Agrofertu, ale česká ministerstva peníze společnosti v Babišově svěřenském fondu stále posílají. A to bez toho, aby měla jistotu, že je Evropská unie vůbec někdy proplatí.

„Čeští daňoví poplatníci tak platí dotace Agrofertu, ačkoliv Evropská komise řekla, že kvůli možnému střetu zájmů se musí vyplácení přerušit,“ dodává Hilpertová.

Reklama

Doporučované