Hlavní obsah

Tajemný úřad pro vztahy s Čínou. Proč stát přepouští hru s velmocí soukromníkům?

Pořad Duel o vztazích s Čínou.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout: O novém centru pro koordinaci vztahů s Čínou nic nevědí ani zasvěcenci. Za Česko by podle něj měl jednat stát, ne Tvrdíkova obchodní komora.

Článek

S vyloučením veřejnosti, za účasti čínských novinářů, ale bez jejich českých kolegů. Tak vypadalo zasedání Česko-čínského investičního fóra v Praze.

Tajnosti a protichůdné informace obestíraly také první zasedání tzv. „Čínsko-českého centra pro spolupráci v rámci iniciativy Pás a stezka“.

Účastníkem Duelu Seznamu na toto téma byl i Jan Kohout. Bývalý český ministr zahraničí se zasedání Čínsko-českého investičního centra sice zúčastnil, o novém úřadu se ale údajně dozvídá z médií. Za alarmující považuje informace, podle kterých má v nově vzniklém centru sice Českou republiku zastupovat Ministerstvo průmyslu a obchodu, které ale část výkonných pravomocí převedlo na Smíšenou česko čínskou obchodní komoru Jaroslava Tvrdíka.

Podle novinářky Kateřiny Procházkové má soukromá obchodní komora za úkol dojednat obchody, které mají pro Českou republiku strategický význam.

Celý Duel Seznamu si můžete pustit ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované