Hlavní obsah

Tajně nahrané telefonáty Radovana Krejčíře. Zachycují, jak chystal podvody s palivy

Zveřejněné telefonáty potvrzují, že Radovan Krejčíř plánoval podvody s palivy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Oficiálně chtěl paliva vyvézt do Polska, ale ve skutečnosti je prodat v České republice. Cílem bylo vyhnout se placení daní.

Článek

Radovan Krejčíř plánoval krátce před svým útěkem z České republiky podvody s palivy. Potvrzují to telefonáty, které policie zaznamenala při vyšetřování Krejčířova případu.

I díky nim byl Krejčíř letos pravomocně odsouzen jako uprchlý k patnáctiletému trestu. Také proto, že letos před českými soudy skončily všechny větve Krejčířova případu, lze nahrávky zveřejnit.

Na jedné z nich Krejčíř komentuje svůj plán, díky němuž mohl získat desítky milionů měsíčně. „Bude na kafe,“ komentuje Krejčíř plán.

Jak podvody domlouvá, to si můžete poslechnout v reportáži v úvodu článku.

Krejčíř telefonuje s podnikatelem Radkem Zwierzynou a plánují, jak neplatit při obchodech s palivy DPH. Podle nahrávek chtěli oficiálně paliva vyvézt do Polska, ale ve skutečnosti je prodat v České republice. Vyhnuli by se tak placení DPH. Krejčíř takto chce prodat až třicet kamionů paliv denně.

První telefonát, ve kterém Radovan Krejčíř tyto plány s Radkem Zwierzynou rozebírá, zaznamenala policie v polovině března 2005. Když se ani po několika týdnech obchody podle Krejčířových představ nerozjely, byl na Zwierzynu naštvaný.

Šlo hlavně o to, kdo jim paliva prodá a nebude požadovat doklad o následném zaplacení DPH.

V polovině dubna už ale Zwierzyna Krejčířovi potvrzuje, že k jejich plánu je vše připraveno.

Podvody mohly slušně vynášet. V telefonátech se mluví o tom, že by z litru paliva dostali ihned nejméně dvě koruny.

Nakolik se vše opravdu podařilo, ale není jasné.

Podnikatel Zwierzyna dostal strach o svůj život. Bál se, že ho Krejčíř nechá zlikvidovat. Začal proto spolupracovat s policií. V programu na ochranu svědků dostal novou totožnost i tvář.

Policie pak Krejčíře zatkla. Dva měsíce po posledním uvedeném telefonátu však utekl během policejní prohlídky své vily v Černošicích u Prahy do zahraničí. Z té vily, kterou se shodou okolností nyní marně snaží exekutoři prodat.

Reklama

Doporučované