Hlavní obsah

Tajné služby USA varovaly před pádem Kábulu už v červenci, píše deník

Foto: Profimedia.cz

Do amerických médií už začínají probublávat informace o tom, co měl prezident Joe Biden k dispozici za informace, ještě než padl Afghánistán do rukou Tálibánu.

Reklama

Ještě v době, kdy americký prezident Joe Biden ujišťoval, že pád Kábulu je nepravděpodobný, tajné služby USA varovaly, že opak bude pravdou, píše deník The New York Times s odkazem na informované zdroje.

Článek

Tajná hodnocení amerických tajných služeb podle zjištění The New York Times (NYT) během letošního léta „vykreslovala stále ponuřejší obrázek“ vývoje v Afghánistánu a varovala před rychlým kolapsem vládní armády, po kterém se moci v zemi ujme Tálibán.

Možnost, že Tálibán překoná všechny překážky a ovládne celou zemi, je vysoce nepravděpodobná.
Joe Biden, prezident USA

Podle novinářů deníku takových zpráv od tajných služeb přišlo „mnoho“, a to dokonce už v době, kdy prezident Joe Biden a jeho poradci veřejně tvrdili, že rychlé vítězství Tálibánu je nepravděpodobné. Kromě toho Biden pronesl i v posledních dnech často připomínanou větu o tom, že v Kábulu nedojde k chaotické evakuaci Američanů, podobající se té z konce války ve Vietnamu, což se nakonec stalo.

Chaotické evakuaci z Kábulu se možná dalo předejít

Informace od zdrojů blízkých tajným službám podle NYT tak nyní vyvolávají otázku, proč Biden a jeho vojenští poradci v Afghánistánu nepřipravili ani evakuaci vlastních lidí a proč musely Spojené státy do země nouzově vyslat tisíce vojáků, aby zabezpečili kábulské letiště a pomohli z místa dostat vlastní lidi.

Jedna z uvedených zpráv, se kterou měly tajné služby přijít během července, kdy už povstalečtí bojovníci obléhali několik velkých afghánských měst, zmiňuje zvyšující se riziko pro hlavní město Kábul s tím, že afghánská vláda nebyla na útok Tálibánu připravená, měl říct jeden ze zdrojů. Deník k tomu nicméně dodává, že dosud není známo, jestli měla Bidenova administrativa k dispozici zároveň i optimističtější zprávy, které odhadovaly, že Kábul dokáže odolat.

To totiž naznačil jeden z anonymních zdrojů přímo z Bidenovy administrativy, podle kterého ani v červenci tajné služby nikdy nepodaly žádnou zprávu, jež by jasně předpovídala rychlé vítězství Tálibánu. Závěr, že dobytí Kábulu ještě není nevyhnutelné, podle něj z celkové analýzy zpráv tajných služeb vyšel ještě týden před jeho dobytím.

Americký prezident a úřady se nyní podle NYT „tváří v tvář jasnému důkazu kolapsu afghánských vládních sil“ začínají obviňovat mezi sebou, o čemž svědčí i prohlášení Bílého domu naznačující selhání tajných služeb. K takovému „ukazování prstem jeden na druhého“ podle deníku po velkém bezpečnostním selhání dochází často a těžko se v něm orientuje. Nyní tak bude podle novinářů deníku trvat „týdny až měsíce“, než se ukáže ucelenější obrázek o tom, jak vypadal rozhodovací proces Bidenovy administrativy, jehož výsledkem je chaos, ke kterému v Kábulu v posledních dnech dochází.

O osudu Afghánistánu už bylo rozhodnuto dávno

Ke klíčovým rozhodnutím USA, které rozhodly o osudu celého Afghánistánu, ale podle deníku došlo ještě dlouho před červencem a tajné služby rozhodné vítězství Tálibánu předpokládaly už předtím, než o podobě stažení vojáků ze země rozhodoval Joe Biden, a dokonce i jeho předchůdce Donald Trump. Očekávalo se ale, že k němu nedojde dřív než minimálně po 18 měsících po odchodu amerických vojsk a jejich spojenců.

Reklama

Související témata:

Doporučované