Hlavní obsah

Tajuplné podzemí se otvírá. Další „zapomenuté katedrály“ přibudou

Po více než sto letech se znovu využijí prostory bývalých vodojemů na Špilberku. Veřejnost si v nich prohlédne expozici lapidária.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Dvě velké nádrže bývalých vodojemů byly veřejnosti nepřístupné více než sto let.

Článek

V prostorách bývalých vodojemů na hradě Špilberk je ode dneška otevřená stálá expozice s názvem „Chrám kamene“ lapidária Muzea města Brna. Dvě velké nádrže bývalých vodojemů byly veřejnosti nepřístupné více než sto let. Návštěvníci si mohou v útrobách brněnského hradu prohlédnout přes třicet kamenných artefaktů.

Vodojemy fungovaly jako zásobárna pitné vody do poloviny dvacátých let minulého století. Od té doby byly lidem nepřístupné až do dnešního dne, kdy se expozice otevře. „Zajímavá je už samotná stavba vodojemu, její rekonstrukce a zpřístupnění může být pro lidi lákadlem,“ sdělil kurátor fondu lapidária Filip Kyrc. V prostorách vodojemu mohou návštěvníci vidět výběr z fondu lapidária Muzea města Brna. „Především se jedná o náhrobní kameny, rodové znaky a architektonické články,“ dodal Kyrc.

Pro exponáty lapidária, neboli soubor kamenných artefaktů, nemělo muzeum dosud žádný odpovídající prostor. „Už od devadesátých let se muzeum snažilo adaptovat prostory vodojemů pro expozici lapidária, povedlo se to až teď,“ řekl Kyrc. Správci muzea převzali zrekonstruované prostory vodojemu už na začátku roku, ale kvůli epidemii koronaviru se otevření odložilo až na 4. června. Exponáty lapidária byly poprvé vystaveny už v roce 1903.

Bývalé vodojemy jsou technickou památkou. Byly součástí městské vodovodní sítě, která vznikla na začátku sedmdesátých let devatenáctého století. „Jsou to dva vodojemy, v nichž byla zásoba pitné vody, která byla čerpána z úpravny surové vody v Pisárkách,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Útroby vodojemu byly před rekonstrukcí od sebe oddělené a průchozí pouze shora šachtami.

Vodojemy na hradě Špilberk jsou první, které se otevřou pro veřejnost. „Díky rekonstrukci vodojemů získal hrad nový atraktivní cíl pro návštěvníky,“ sdělila v tiskové zprávě primátorka města Brna Markéta Vaňková. Nejsou to ovšem jediné historické nádrže na pitnou vodu v Brně. Přímo v centru města pod Žlutým kopcem byly znovu objeveny tři velké podzemní vodojemy. Každý z nich má rozlohu přibližně velkou jako katedrála sv. Víta v Praze. I ty budou v dohledné době veřejnosti přístupné.

Reklama

Související témata:

Doporučované