Hlavní obsah

Tak trochu jiná předvolební debata. „Řekněte to ještě jednou a už vám nic nenaliju“

Debata na Hip Hop Kempu: Pusťte si celý záznam přestřelky na téma, zda je tato země „pro starý”.Video: Jiří Kubík, Jindřich Šídlo

 

Reklama

Přinášíme vám záznam předvolební debaty, kterou uspořádaly Seznam Zprávy v rámci Hip Hop Kempu v Hradci Králové. Trojice politiků – Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jan Chvojka (ČSSD) a Václav Klaus ml. (ODS) – zde odkryla řadu detailů ze svého soukromí.

Článek

Debata se týkala spoření na důchod, problémů rodin s malými dětmi a péče o nemohoucí seniory.

„Když je člověk hovado a o své rodiče se nechce starat, tak tomu žádný zákon nepomůže,“ pronesl ministr Jan Chvojka v odpovědi, jestli má být starost dětí o nemohoucí rodiče vymahatelná zákonem. Dodal přitom, že do zákona se dá vepsat cokoliv: „Já o tom vím, jsem právník.“

Chvojka, stejně jako další účastníci debaty Pavel Bělobrádek a Václav Klaus ml., zároveň prozradil, kolik si spoří na své stáří. „Dva tisíce,“ řekl Chvojka. „V eurech?“ kontroval Klaus.

„Všichni teď studují do šestadvaceti let, nepracují. Dřív sedmdesát procent lidí pracovalo od osmnácti. Takže teď chybí spousta peněz. Také je málo dětí. To všechno s tím souvisí,“ říkal Klaus mladší.

V diskusi, která se odehrávala v uvolněné atmosféře Hip Hop Kempu, se sešli politici, kteří všichni mají tři a více dětí a jejich manželky jsou zrovna na rodičovské anebo se z ní právě vrátily do zaměstnání. Chvojka, Klaus i Bělobrádek v debatě vyprávěli, jak to chodí v jejich rodinách.

Má být žena finančně závislá na manželovi?

„Žena nemusí být finančně závislá na manželovi, ale není na tom nic špatného,“ řekl například Pavel Bělobrádek a popsal, jak to mají nastavené s manželkou, zdravotní sestrou, toho času na rodičovské.

„Společnost od muže pořád očekává, že zabezpečí rodinu,“ podpořil ho v tradičním chápání rolí mužů a žen Václav Klaus ml.: „Tady sociální inženýři (ukázal směrem na ministra z ČSSD) se sice snaží, aby muži chodili na rodičovskou, ale chodí jich tam naprosté minimum, protože oni prostě nekojí.“

Oponentkami v diskusi byly dvě ženy: zakladatelka sítě Alzheimercentrum Jaroslava Jůzová a studentka práv Andrea Procházková. Ta se také s Klausem ml. pustila do sporu, jak dnešní generace vnímá fungování rodiny.

Na celý záznam debaty se podívejte v úvodním videu. Dozvíte se mimo jiné, jakou zkušenost s péčí o své seniory mají účastníci debaty a čím během diskuse dopálil ministr Chvojka jednoho z moderátorů.

Reklama

Doporučované