Hlavní obsah

Tak vypadá tisícileté sucho. Svírá v kleštích město se 7 miliony lidí

Se středomořským podnebím nejsou v Chile dlouhá sucha ničím nezvyklým. Jenže to, co zažívá tato jihoamerická země posledních deset let, normální není. Zásoby vody se razantně ztenčily, vysychá i hlavní zdroj vody pro Santiago.

Reklama

Článek

Čísla, která na základě měření zveřejnil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), to dokládají s matematickou přesností. Ve středním Chile jsou v posledních letech srážky hluboce pod normálem – každoročně o 20 až 45 procent. V okolí hlavního města Santiaga, ve kterém žije přes sedm milionů lidí, je pak nedostatek srážek extrémní – v posledních letech napršelo jen zhruba 10 až 20 procent toho, co obvykle.

Pokud potřebujete názornou ilustraci, co to v praxi znamená, stačí se podívat na srovnávací fotografie laguny Aculeo (na snímcích níže). Vnořená do údolí leží asi 50 kilometrů jihozápadně od Santiaga. Po desetiletí platila za vyhledávanou lokalitu jachtařů, vodních lyžařů a plavců. Sjížděli se sem i přírodovědci, protože lokalita byla známá také množstvím vzácných druhů rostlin a ptactva. Teď je jezero vyschlé. Podle chilského webu El Mostrador byla zkáza završena v dubnu 2019, kdy voda z laguny o velikosti 12 kilometrů čtverečních naprosto zmizela.

NASA uvádí (externí odkaz zde), že tak dlouhodobé sucho Chile v moderním meteorologickém měření (od roku 1915) nepamatuje. Paleoklimatologové, kteří hledají stopy historických klimatických změn v prstencích stromů, odhadují, že poslední „megasucho“ těchto rozměrů se v oblasti odehrálo pravděpodobně před více než 1000 lety.

Nedostatek dešťových srážek má rozsáhlé důsledky v podstatě do všech sfér života.

Už v srpnu 2019 vyhlásilo chilské ministerstvo zemědělství kritickou situaci ve více než padesáti obcích. Zemědělci mají problém se zavlažováním, nadto se potýkají s odporem vesničanů, kteří musí pro vodu chodit do cisteren, protože studny vyschly. Je čím dál nákladnější chovat dobytek, i pro ten se musí voda dovážet. Desítky tisíc hospodářských zvířat zemřely a další desítky tisíc jsou ohroženy.

Z vlastnictví vody je ceněná komodita. Jak upozornil El Mostrador (externí odkaz zde), platné zákony v Chile hrají do rukou byznysmenů a na občany nehledí. Vodní zákoník z roku 1981 dal koncentraci vlastnických práv k vodním zdrojům do rukou privátních korporací – jde zejména o elektrárenské a agroprůmyslové podniky.

+2

V drobné fotogalerii výše nabízíme ještě několik momentek laguny Aculeo z dnešních dnů.

Příčina vyschnutí není podle odborníků zcela zřejmá. Pravděpodobně jde o souběh klimatických změn, tedy vysychání částí Chile a nadměrnou spotřebu vody.

Porovnání laguny Aculeo na snímcích NASA z let 2014 a 2019:

A níže srovnání stavu vody v zásadním vodním zdroji v Chile – nádrži El Yeso, která zásobuje pitnou vodou Santiago. Satelitní snímky NASA ukazují masivní pokles množství vody během posledních několika let – konkrétně jde o roky 2016 a 2020. Během tohoto období nádrž ztratila 60 % vody.

Jak uvádí El Mostrador, určitý stupeň sucha, dezertifikace nebo degradace půdy je nyní v Chile doložen na 76 procentech povrchu země.

Reklama

Související témata:

Doporučované