Hlavní obsah

Také se stalo: křesla hejtmanů obsazena, vrah taxikářů u soudu a atentát v Kábulu

 

Reklama

Krátký přehled událostí 21. listopadu

Článek

Křesla hejtmanů jsou kompletně obsazena

V posledních dvou krajích si po říjnových regionálních volbách zvolili hejtmany. V Ústeckém kraji zůstává hejtmanem i pro další volební období Oldřich Bubeníček z komunistické strany. Krajskou koalici uzavřeli komunisté s ČSSD a s volebními spojenci SPD/SPO. Vítězné hnutí ANO skončilo v opozici.

V Plzeňském kraji se hejtmanem stal Josef Bernard z ČSSD. Bývalý generální ředitel plzeňské firmy Škoda Transportation střídá stranického kolegu Václava Šlajse, který už do zastupitelstva nekandidoval. Bernardovo zvolení zajistila koalice čtyř stran, které dohromady disponují těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, i na Plzeňsku skončilo v opozici.

Vraždy tří pražských taxikářů u soudu. Vypovídal obžalovaný

Případ více než dva roky starých vražd pražských taxikářů se opět řeší před soudem. Vypovídal obžalovaný David Virgulák, u něhož policisté našli peněženku jedné z obětí, když krátce po třetí vraždě řešili krádež v samoobsluze. Vraždy byly vždy provedeny téměř stejným způsobem. Vrah si v centru Prahy zastavil taxi a nechal se odvézt na odlehlé místo. Tam vrah řidiče střelil do hlavy a okradl ho. Vozem se vždy vrátil zpátky do středu metropole a tam vůz odstavil. Virgulák, jemuž hrozí výjimečný trest, tvrdí, že je obětí policejního nedorozumění. V rejstříku má už 20 záznamů za krádeže a je závislý na drogách.

Foto: Jaroslav Brousil

Obžalovaný David Virgulák

Sebevraždený útok v šíitské mešitě si vyžádal 32 obětí

Nejméně 32 mrtvých a více než 50 zraněných si vyžádal dnešní útok sebevražedného atentátníka. Ten se odpálil v šíitské mešitě v afghánské metropoli Kábulu. K činu se zatím nikdo nepřihlásil. Extremistické hnutí Taliban odpovědnost popřelo. Afghánské úřady uvedly, že útočník ve vestě napěchované výbušninami vešel do mešity v západní části města v okamžiku, kdy se věřící připravovali na modlitby, a uprostřed davu se vyhodil do povětří. Šíité dnes slaví jeden ze svých největších svátků arbaín, kterým končí 40denní období smutku spojené s připomínkou smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.

Po vlakové nehodě na severu Indie zůstalo 145 obětí

Prohledávání poničených vagonů vlaku, který v neděli vykolejil na severu Indie, bylo ukončeno. Podle poslední bilance nehodu nepřežilo 145 lidí, dalších více než 200 je zraněno. Záchranné týmy začaly pomocí jeřábů zvedat vagony z kolejí. Další těla obětí by mohla být uvězněna pod nimi. Mimo koleje se dostalo 14 vagonů. Příčina neštěstí se stále vyšetřuje. Indická železnice je zastaralá a průměrná rychlost vlaků se pohybuje pouze kolem 50 kilometrů v hodině. Už v loňském roce indický premiér slíbil, že úřady do modernizace železnic během příštích pěti let investují 137 miliard dolarů, tedy 3,5 bilionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované