Hlavní obsah

Také se stalo: Merkelová bude znovu kandidovat, nehoda vlaku v Indii a vánoční strom pro Prahu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Také se stalo: Merkelová bude znovu kandidovat, nehoda vlaku v Indii a vánoční strom pro Prahu

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Pusťte si důležité události z 20. listopadu:

Článek

Angela Merkelová bude znovu kandidovat na kancléřku

Angela Merkelová bude znovu kandidovat na šéfku Křesťanskodemokratické unie a na funkci německé kancléřky. Předseda bavorské Křesťanskosociální unie Horst Seehofer tuto zprávu uvítal a Merkelové slíbil podporu své sesterské strany.

„Je dobře, že je nyní jasno," prohlásil Seehofer podle DPA v reakci na zprávy, že se Merkelová hodlá o vedení vlády znovu ucházet. Na tomto základě podle něj bude jasné, s jakými tématy strany půjdou do společné předvolební kampaně a kde přetrvávají rozdíly. Nicméně nyní nemůže být o „společné kandidátce na kancléře" žádných pochyb, dodal.

Takovéto rozhodnutí Merkelové se všeobecně očekávalo. Německý deník Bild v neděli informoval, že podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění si ji za kancléřku nadále přeje 55 procent Němců.

Zhruba za dva týdny se koná sjezd CDU, který by měl Merkelovou na další dva roky potvrdit v čele strany. Parlamentní volby by se měly v Německu uskutečnit v září příštího roku.

Přes 100 mrtvých si vyžádalo vlakové neštěstí v Indii

Nejméně 107 mrtvých a zhruba 200 zraněných si vyžádalo vykolejení čtrnácti vagonů osobního vlaku na severu Indie. Počet obětí nepřestává růst. Záchranné práce, na něž byly kvůli těžce poškozeným vagonům nasazeny jeřáby a řezačky kovu, stále pokračují. Konečná bilance bude možná ještě vyšší, protože mezi poraněnými je přes 70 lidí zraněno těžce.

Tragická nehoda se stala brzo ráno místního času, kdy většina cestujících ve vlaku spala. Příčinou nehody mohla být podle předběžných závěrů vyšetřování poškozená kolejnice. Ministr železnic Suréš Prabhu pohrozil přísným postihem lidí odpovědných za toto neštěstí.

Jde o největší železniční nehodu v Indii od roku 2010, kdy při kolizi vlaků zemřelo v Západním Bengálsku 146 lidí.

Další útok na civilisty v syrském Aleppu

Při dalším povstaleckém útoku na západní část syrského města Aleppo přišlo o život nejméně sedm dětí. Informovala o tom organizace syrských ochránců lidských práv. Podle syrské televize útok nepřežilo deset lidí, mezi nimiž jsou také děti. Při jiném útoku na východní část města zemřela šestičlenná rodina. Západní, armádou ovládanou část, ostřelují oponenti Damašku z východních čtvrtí Aleppa.

Podle televize je mezi zasaženými místy v západním Aleppu i škola ve čtvrti Farkán. Při útoku bylo zraněno asi 30 lidí. Východ města zasáhla po půlnoci barelová bomba a podle zdravotníků obsahovala chlor.

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí je starý 68 let

Strom pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze pochází od městysu Pecka na Jičínsku. Smrk vysoký 33 metrů v neděli dopoledne pokácel dřevorubec Jiří Vorlíček. Strom byl vybrán již vloni, kdy jej ale nakonec nahradil jiný z České Lípy.

„Minimální výška stromu je 23 metrů, tento je poněkud větší. Musí být dobře dostupný pro těžkou techniku, musí bezvadně vypadat, mít bezchybný vzhled a být zdravý," uvedl Petr Hozák, ředitel společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Každoročně se proto dělá dendrologické posouzení zdravotního stavu stromu, aby byl v pořádku a bylo jisté, že nemá nějaké skryté vady.

Před kácením se vrchní část stromu připevní na jeřáb, který jej po uříznutí nadzvedne. Poté se zkrátí na požadovanou délku 22 metrů, z čehož spodní dva metry je nutné opracovat na průměr zhruba 50 centimetrů, aby jej bylo možné zasadit do kotevní jímky v dlažbě Staroměstského náměstí. Do Prahy jej na podvalníku převeze tahač po trase asi 120 kilometrů.

Foto: ČTK

To je on! Strom, který letos bude zdobit vánoční trhy v Praze.

Reklama

Doporučované