Hlavní obsah

Také se stalo: Nová předpověď slibuje zimu na svátky, Trump naštval Čínu

 

Reklama

Přehled krátkých zpráv ze soboty 3. prosince.

Článek

Trump mluvil s Tchaj-wanem a naštval tím Čínu

Budoucí americký prezident Donald Trump dostal gratulaci ke svému zvolení i z Tchaj-wanu. Telefonický kontakt Trumpa s tchaj-wanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen ale rozzlobil Čínu a vyvolal mírnou paniku u současných představitelů americké diplomacie. Spojené státy na konci 70. let uznaly politiku jedné Číny a s ostrovem přerušily styky.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že základem americko-čínských vztahů je politika jedné Číny, a vyzvalo Spojené státy, aby se této politiky držely. USA by podle Pekingu měly také obezřetně zacházet s tchaj-wanskou otázkou, aby se vyhnuly zbytečnému narušení čínsko-amerických vztahů.

Média i experti se shodují, že je těžké odhadnout, kam bude Donald Trump ve své zahraniční politice směřovat. „Trump má právo měnit politiku, spojenectví, strategii. To, co se ale stalo v posledních 48 hodinách, to není změna. To je zásadní obrat zahraniční politiky, ať už plánovaný, či neplánovaný. Tímhle způsobem začínají války," nechal se slyšet Chris Murphy, člen senátního výboru pro zahraniční vztahy za demokraty.

Kromě tchaj-wanské prezidentky mluvil Trump i s představiteli Afghánistánu, Filipín nebo Singapuru.

Prezidentka VOLALA MNĚ a gratulovala mi. Díky!

Počasí by nemělo překvapit, mezi svátky bude nejchladněji

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější by mělo být období mezi svátky. Nejvíce srážek má spadnout už příští týden, celkový prosincový úhrn by ale neměl vybočit z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 5. prosince do 1. ledna je minus 0,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1969, kdy se průměrná teplota dostala na minus 6,1 stupně Celsia. Naopak loni to byly plus čtyři stupně, což byl v tomto období teplotní rekord.

Ostatky brazilských fotbalistů dorazily domů

Rakve s ostatky hráčů a funkcionářů fotbalového klubu Chapecoense, kteří tento týden zemřeli při havárii letadla poblíž kolumbijského města Medellín, byly převezeny do Brazílie. Zpátky do vlasti je přepravil vojenský speciál.

Tisícovky fanoušků domovského města klubu se s nimi loučily na fotbalovém stadionu, na ceremoniál přiletěl i brazilský prezident Michel Temer.

Vyšetřování pádu letadla stále pokračuje. Pilot před havárií hlásil technické problémy, je možné, že stroji došlo palivo. Zahynulo celkem 71 lidí, šest lidí přežilo.

Reklama

Doporučované