Hlavní obsah

Takhle masivní akci nepamatuji, jde o velmi razantní krok, říká o vyhoštění diplomatů Cyril Svoboda

Rozhovor s bývalým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš v pondělí oznámil vyhoštění tří ruských diplomatů. Vykázání různých počtů oznámilo dalších 21 států. Podle bývalého ministra zahraničí, Cyrila Svobody, jde o velmi razantní krok, který je v diplomatickém světě zcela výjimečný.

Článek

Více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů vyhostí do týdne Spojené státy, 16 zemí Evropské unie, včetně Česka, a také Ukrajina s Kanadou, Albánií a Norskem a Makedonií. Země se tak rozhodly reagovat na případ otravy ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Británii. Z incidentu britští představitelé za podpory řady zahraničních partnerů obviňují Moskvu. Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že přijme odvetná opatření.

„Určitě bude odveta. (...) Pokud se nemýlím, máme v Rusku šestnáct diplomatů, takže musíme očekávat, že zřejmě stejný počet diplomatů bude vyhoštěn z Ruska,“ řekl Seznamu bývalý ministr zahraničí a současný poradce premiéra v demisi Cyril Svoboda.

Svoboda také uvedl, že podobně synchronizovaný krok celé Evropské unie dosud nepamatuje. „V takhle masivní akci marně vzpomínám, kdy by tomu došlo. Tudíž, že by se sjednotilo tolik zemí a synchronně vyhostilo diplomaty Ruské federace,“ dodal.

Spojené státy ze země vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom). Mezi členskými státy Unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si dnes jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, jež vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata. Nově vyhostění jednoho ruského diplomata oznámila Makedonie.

Rusko plánuje oplatit stejnou mincí

„Odpověď bude symetrická,“ citovala ruské ministerstvo zahraničí agentura RIA. Vyhoštění diplomatů označila Moskva za provokativní gesto a nepřátelský krok. Rusko obvinilo západní státy, že se slepě řídí principy euroatlantického spojenectví.

Podle ruského velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova opustí USA 46 diplomatů z washingtonské ambasády, 12 z ruské mise při OSN v New Yorku a dva z newyorského generálního konzulátu. Ambasáda v USA prý bude i ve zmenšené podobě pokračovat v práci. Podle Bílého domu americký prezident Donald Trump nařídil také uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Velká Británie rozhodnutí spojenců kvituje

Podle britské premiérky Theresy Mayové dostalo Rusko varování, že nemůže pošlapávat mezinárodní právo. Útok v jihoanglickém Salisbury byl prý „jasným vzorkem stále agresivnějšího ruského chování“. „Představuje také ale novou a nebezpečnou fázi v ruské nepřátelské aktivitě proti Evropě a našim společným hodnotám a zájmům,“ prohlásila Mayová před poslanci v britském parlamentu. Británie oznámila vypovězení 23 ruských diplomatů už předminulý týden a Moskva následně odpověděla stejným způsobem.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že „dnešní mimořádná mezinárodní reakce (britských) spojenců představuje v historii největší kolektivní vyhoštění ruských důstojníků zpravodajské služby a pomůže bránit společnou bezpečnost“. „Rusko nemůže beztrestně porušovat mezinárodní pravidla,“ dodal.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom nevyloučil možnost, že v nadcházejících dnech a týdnech budou následovat další společná evropská opatření, včetně možných nových vyhoštění ruských diplomatů. Tusk zdůraznil, že Unie je a zůstane kritická ke krokům ruské vlády, vyjádřil ale také zároveň soustrast občanům Ruska v souvislosti s tragickým požárem obchodního centra, při kterém v neděli v sibiřském městě Kemerovo zahynulo přes 60 lidí.

Prezidenti a premiéři zemí EU koncem minulého týdne na summitu v Bruselu prohlásili, že souhlasí se závěrem britské vlády, podle které za útok na někdejšího dvojitého agenta Skripala a jeho dceru je s největší pravděpodobností odpovědné právě Rusko. „Jiné věrohodné vysvětlení neexistuje,“ stojí v závěrech vrcholné unijní schůzky.

Reklama

Doporučované