Hlavní obsah

Takoví slušní lidé, zní ze vsi, odkud pochází rodina teroristy z Vídně

Svět bez obalu: Všichni se tady za něj stydí, říká muž z vesnice, odkud pochází rodina teroristy z Vídně.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Rakousko zažilo 2. listopadu teroristický útok. Zemřeli čtyři lidé, dvaadvacet dalších utrpělo zranění. Policie útočníka zastřelila a posléze identifikovala jako Kujtima Fejzulaje.

Článek

Jak ve svém zpravodajství uvádí Rádio Svobodná Evropa, rodina dvacetiletého atentátníka pochází z vesnice Čelopek v Severní Makedonii. Sám Kujtim měl jak rakouské, tak severomakedonské občanství. A v minulosti už byl za terorismus odsouzen.

„My tady Kujtima vůbec neznáme. Narodil se a žil ve Vídni v Rakousku. Ale znám dobře jeho rodiče a rodinu. A to nejsou žádní kriminálníci. V žádném ohledu,“ svěřil se reportérům RFE/RL islámský duchovní z Čelopku.

Také další lidé vypověděli, jak dobrou pověst ve vesnici rodina útočníka má. „Jsou to milí lidé. Byl jsem překvapen, když jsem slyšel ty zprávy,“ uvedl jeden ze sousedů. „Nic takového bych od lidí z této rodiny neočekával. Tu osobu neznám. Ale na té rodině není nic špatného. Nikdo z vesnice proti nim nic nemá.“

Rodina Kujtima Fejzulaje se do Rakouska přestěhovala v roce 2000, chlapec se narodil už ve Vídni. „Je nám to moc líto. Udělal špatnou věc. Celá vesnice se za něj stydí,“ dodává další.

Severomakedonská policie potvrdila, že se na ni Rakousko obrátilo prostřednictvím Europolu s prosbou o pomoc při vyšetřování a o informace týkající se kontaktů Fejzulaje v Severní Makedonii.

V zemi je zhruba 35 procent ze dvou milionů obyvatel islámského vyznání. Tamní úřady odhadují, že nejméně 130 jejich občanů válčilo v řadách Islámského státu v Sýrii nebo Iráku.

Samotný Kujtim Fejzulaj se prý pokusil k Islámskému státu přidat. Turecké úřady ho zadržely a vydaly zpět do Rakouska.

Za pokus vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci Islámský stát byl vloni odsouzen k 22 měsícům vězení.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované