Hlavní obsah

Změnili jsme se, říká Tálibán. Zavede popravy a sekání končetin

Foto: Profimedia.cz

Tálibánští příslušníci policie v ulicích afghánského Kábulu.

Reklama

Nová tvář Tálibánu získává stále podobnější rysy obávané tálibánské vlády z konce minulého století. V platnost opět vejdou popravy a sekání končetin, potvrdil nově ustanovený ministr pro vězeňství Mullah Nooruddin Turabi.

Článek

„Od posledně jsme se změnili,“ vysvětlil transformaci hnutí od konce devadesátých let, kdy v zemi hnutí vládlo, jeden ze zakladatelů Tálibánu a vládní představitel Mullah Nooruddin Turabi v rozhovoru s novinářkou agentury AP. Dnes vrchní představitel hnutí, který v 80. letech při bojích se Sovětským svazem přišel o nohu a oko, říká, že hnutí nadále zůstává především konzervativní. V rámci toho vejdou v zemi opět v platnost fyzické tresty včetně popravy a sekání končetin.

„Nikdo nám nebude říkat, jak mají naše zákony vypadat. Budeme se držet islámu a naše zákony budou založené na Koránu,“ uvedl a odmítl všeobecné pobouření nad popravami praktikovanými Tálibánem v době předchozí vlády. Varoval také mezinárodní společenství před jejich možným zásahem. „Všichni nás kritizovali za způsob, kterým jsme trestali na stadionu. My jsme ale nikdy nikomu nemluvili do jejich zákonů nebo způsobu trestání,“ dodává. „Usekávání rukou je nutné z bezpečnostních důvodů“.

Za předchozí vlády Tálibánu probíhaly popravy na kábulském sportovním stadionu nebo na venkovních výbězích, kde se po modlení shromažďovaly stovky Afghánců. Popravovalo se jednou střelou do hlavy. Popravu prováděla osoba z rodiny oběti činu, za který byl popravený odsouzen. Ta měla také možnost obdržet „krvavé peníze“ a nechat viníka žít. Za krádeže byla pachatelům useknuta ruka. Za ty závažné pak kromě ruky i noha. Soudní procesy byly málokdy veřejné a vykonávané především duchovními. Turabi nicméně dodává, že kromě mužů budou moci o rozsudku rozhodnout i ženy. Základem bude především učení v Koránu.

Zda budou popravy a další formy vykonávání fyzických trestů prováděny veřejně, zatím není jasné. Již teď nicméně existují zprávy o veřejném ponižování v ulicích Kábulu z minulého týdne. Podle AP se v afghánské metropoli udály minimálně dva incidenty. V jednom případě byli veřejně ponižováni svázaní muži, kteří pochodovali ulicemi. V dalším pak muži s natřenými obličeji svědčícími o jejich vině nebo s přivázanými kusy starého chleba kolem krku.

Svou krutostí, divokostí a nekompromisním jednáním je známý i samotný Turabi. Za předchozí vlády působil jako ministr pro spravedlnost a podílel se na řízení ministerstva pro propagaci ctnosti a prevenci neřestí. Od mužů, kteří pracovali ve všech vládních úřadech, vyžadoval nošení turbanů a jeho přisluhovači byli proslulí bitím mužů například za zastřihování vousů. Na jeho popud byli také Afghánci nuceni navštěvovat pětkrát denně mešitu a modlit se.

I přes skeptický postoj okolního světa nicméně aktuálně působící ministr, který je zároveň zařazen na sankční list OSN, trvá na tom, že se hnutí změnilo. Povolené tak bude užití televize, mobilů, ale i fotografování a nahrávání videí. „Je to pro lidi nutnost,“ řekl. To ale jediná motivace hnutí není. „Teď už to víme. Místo toho, abychom se dostali ke stovkám lidí, se teď můžeme dostat k milionům,“ vysvětluje. Fotografování a natáčení videí bude podle něj výhodné i pro vykonávání trestů, které si budou moci Afghánci fotit a natáčet pro odstrašující příklady.

Reklama

Doporučované