Hlavní obsah

„Tam, kde je víc političek, zkracují se jednání. Škoda že nebylo zvoleno víc žen,“ říká genderová aktivistka

Rozhovor s Janou Smiggels Kavkovou. Jak hodnotí výsledky voleb?Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Ředitelka neziskové organizace Fórum 50 % Jana Smiggels Kavková hodnotí ve Výzvě výsledky voleb. Zastoupení žen v Poslanecké sněmovně se sice proti minulému období poněkud zvýšilo, stále je ale nedostatečné. Kvalitu české politiky to sráží, soudí Kavková.

Článek

„Do Sněmovny se dostalo 44 žen, to je stále málo,“ říká šéfka Fóra 50 %. Poslankyň je sice o čtyři víc než po předchozích volbách, jejich zastoupení ale nepřesahuje úroveň roku 2010. „Doufala jsem, že bude zlepšení výraznější,“ dodává Jana Smiggels Kavková.

Kavková tvrdí, že ženský prvek politiku zkvalitňuje. Nejde jen o to, že ženy si snáze všimnou problémů a témat, jež mužům vzhledem k jejich odlišným životním zkušenostem unikají. Ženy jsou ale také zpravidla empatičtější, méně konfliktní, kooperativnější a praktičtější.

„Nedá se zobecňovat, vždy záleží na konkrétním člověku. Ale zkušenosti říkají, že tam, kde je víc političek, se například zkracují časy jednání. Ženy jsou praktické. Projevilo se to například v domácí komunální politice. Když se skládala koalice v Modřanech, domluvily se ženy velmi rychle – včetně dohody, že se dvě političky z různých stran v polovině volebního období vystřídají na postu starostky,“ popisuje Jana Smiggels Kavková.

Proč je žen v politice málo? Proč český volič genderovou rovnost na kandidátce neoceňuje? A jaké zkušenosti se skloubením kariéry a rodiny má sama lobbistka za rovnost pohlaví?

Sledujte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované