Hlavní obsah

Tančící dům měl štěstí, že se k němu nestihl přivázat Klaus

Rubrika 90' ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde Jindřich Šídlo vzpomíná na události z nejoblíbenějšího desetiletí.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Tento příběh se nejspíš mohl odehrát jen v 90. letech, kdy bylo možné skoro cokoliv. A díky této atmosféře jen lehce spořádané anarchie má Praha asi jediný dům postavený po roce '89, na nějž se chodí dívat turisté a píše se o něm.

Článek

Tančící dům, který na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí a domu, kde dlouhá léta žil Václav Havel, stojí už přesně 25 let, od jara roku 1996. A asi jen tehdy se mohl splnit lehce šílený plán českého architekta Vlada Miluniče, který si po debatě s Václavem Havlem usmyslel, že tu postaví moderní dům spolu s někým ze světových architektů.

A to se povedlo, tou superhvězdou se stal Kanaďan Frank Gehry, což je takový Mick Jagger světové architektury. Coby velký hokejový fanoušek Gehry měl říct, že pro zemi, co dala světu Jaromíra Jágra, udělá cokoliv. Stát se to o deset let později, Václav Klaus by asi řekl, že to nikdy nepřipustí a že se k němu radši přiváže jako ke Kaplického knihovně.

Podívejte se na rubriku 90' Jindřicha Šídla, která je součástí satirického pořadu Šťastné pondělí a kde autor vzpomíná na události ze svého nejoblíbenějšího desetiletí. Další reportáže najdete zde.

Celý díl pořadu Šťastné pondělí vysílá Televize Seznam každé pondělí ve 20:00. A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované