Hlavní obsah

Tanec inspirovaný Hitchcockovým filmem Vertigo nabídne divákům závrať

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Taneční představení inspirované slavným filmem Alfreda Hichcocka Vertigo z konce 50. let uvede dnes večer autorské uskupení Beautiful Confusion Collective. Odehraje ho v divadle Venuše ve Švehlovce.

Článek

Film mistra napětí představuje zranitelnost, hrůzu z výšek jako hybnou sílu, jež dává do pohybu řetězec událostí končící tragédií.

Tanečníci film neadaptují, ale používají ho jako impuls k uchopení vlastních zkušeností s fyzickými, ale i existenciálními závratěmi. Jejich představení Variace Vertigo je podle autorů představení pro každého, komu se někdy zatočila hlava.

Znalost filmu není podle tvůrců pro diváky důležitá. „Pokud vás někdy při přecházení mostu zaplavila nutkavá touha naklonit se přes zábradlí a zahodit mobil do řeky, jestli se vám někdy roztřásla kolena, zatočila hlava, je naše nové představení právě pro vás,“ zve do Venuše Becka McFadden, autorka konceptu a režie a zakladatelka Beautiful Confusion Collective.

Představení divákovi nabídne kinestetický zážitek závratě, která sama o sobě přesahuje fyzično, aby odhalila existenciální rovinu. Autoři tak chtějí divákům nabídnout odpověď na řečnickou otázku z podtitulu představení: Jak najít pevnou půdu pod nohama a pohnout se kupředu ve světě, kde se vše neustále chvěje a stabilita, zdá se, ani neexistuje?

Kromě Becky McFadden na jevišti diváci uvidí ještě performerku Markétu Pščolkovou. Významné místo má v inscenaci také projekce, kterou zpracovaly Mariia Reshetova a Nastasia Grigorieva. Muzikantka a skladatelka Angelina Rud ve spolupráci s Martinem Bakerem jsou autory hudby.

Beautiful Confusion Collective se zabývá interdisciplinární tématy, tělem a společenskokulturními tématy, které se souboru dotýkají. Soubor vychází z kořenů pohybového divadla, současného tance, butó a živého umění. Tvoří interdisciplinární představení pro divadla, galerie a netradiční prostory.

Reklama

Doporučované