Hlavní obsah

Tání sněhu zvedá hladiny na severu Čech, odpoledne přijde další vydatný déšť

Studio Seznam Zprávy: První jarní tání zvedá hladiny menších řek a potoků.

 

Reklama

Sledujeme první lokální povodně letošního roku. Tání sněhu a deště zvedly hladiny hlavně menších toků třeba na Liberecku a Českolipsku.

Článek

Sledujeme první lokální povodně letošního roku. Tání sněhu a deště zvedají hladiny menších toků na Liberecku a Českolipsku. 

Vydatné dešťové přeháňky i teploty nad deset stupňů nad nulou způsobují první letošní povodně. Jsou zatím jen místní a na menších tocích především na Liberecku a Českolipsku. Zpravodaj Seznam Zprávy se vydal do okolí Mimoně, kde v Pertolticích dosáh Panenský potok druhého povodňového stupně. A odpoledne a v noci na čtvrtek má přijít další déšť.

Po letošní zimě, na sníh velmi vydatné, se čeká, že jarní tání může způsobit záplavy. Hydrologové upozorňují, že záleží na rychlosti, s jakou přijde oteplení. Tento týden má podle čerstvé předpovědi ČHMÚ končit mírným poklesem teplot, takže se tání zpomalí.

Druhý povodňový stupeň na menších tocích

V Libereckém kraji od večera neprší, hladiny hlavně menších toků jsou ale vzedmuté, druhý povodňový stupeň platí na Panenském potoce v Pertolticích na Českolipsku. Vyhlašuje se, když hladina dosáhne 160 centimetrů, což se stalo v úterý po 20:00. Řeka kulminovala zhruba tři hodiny po půlnoci.

Většina potoků a řek se drží v normálu, první povodňový stupeň platí podle meteorologů také na Ploučnici v Mimoni a Stružnici na Českolipsku. Podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje je na prvním stupni také Bobří potok ve Stvolínkách na Českolipsku a Dobranovský potok v České Lípě. První povodňový stupeň platí také na Frýdlantsku na Řasnici v Horní Řasnici a Krásném Lese a na Olešce v Dětřichově.

Meteorologové vydali pro Liberecký kraj výstrahu na povodňové ohrožení už během úterka a platí až do čtvrtka, kdy by se mělo ochladit a tání zpomalit.

Žádné škody zatím lokální povodně nezpůsobují.

Zastavená lanovka na Ještěd, zaplavený autosalon

Splnilo se také varování před silným větrem na horách. Vítr zastavil v úterý odpoledne kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na Ještědu dnes přesahovala 72 kilometrů v hodině, přípustných je jen 58 km/h, pak už je provoz nebezpečný.

Déšť a tání zaměstnává v Olomouckém kraji hasiče i vodohospodáře. První z nich zasahovali až do ranních hodin v olomoucké části Holici, kde voda z polí zatopila autosalon. V noci na dnešek vyrazili také do Vacanovic na Olomoucku i do Velké Bystřice, kde problémy způsobila rovněž voda tekoucí z polí. Pracovníci Povodí Moravy zase až do časného rána řešili ledové kry na řece Bečvě na Přerovsku. V kraji zatím zvednuté hladiny řek žádného povodňového stupně nedosáhly.

Ledové kry během úterka způsobily problémy v Lipníku nad Bečvou, kde se kvůli nim vzdula hladina a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území. Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nashromáždily, zasahovali i za pomocí těžké techniky až do ranních hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované