Hlavní obsah

Tanker Stena Impero zadržovaný od července v Íránu je zase na moři

Britský tanker Stena Impero.

Reklama

Tanker Stena Impero, jejž zadržoval Írán od července, vyplul z íránských vod a míří do Dubaje. Oznámily to dnes úřady v íránském přístavu Bandar Abbás, kde plavidlo kotvilo.

Článek

Jeho zadržení souvisí s napětím v Perském zálivu, které trvá několik týdnů. Íránci tvrdí, že posádka porušila pravidla námořní plavby, což ale švédský majitel lodi odmítá. Tanker Stena Impero plul pod britskou vlajkou.

Írán zatím ponechal otevřené soudní řízení za porušení pravidel námořní dopravy. Íránci loď zadrželi čtrnáct dní poté, co byl íránský tanker Grace 1 zastaven v Gibraltaru kvůli tomu, že vezl v rozporu s evropskými protisyrskými sankcemi ropu do Sýrie.

Londýn považoval konflikt kolem plavidla Stena Impero za odvetu za dění na Gibraltaru, který je britským zámořským územím.

Loď Stena Impero z přístavu vyplula dnes v devět hodin místního času (7:30 SELČ). Erik Hanell, ředitel švédské firmy Stena Bulk, jíž loď patří, potvrdil, že „je loď v pohybu”. „Vydáme další prohlášení, až vpluje do mezinárodních vod,” sdělil.

Írán oznámil tento týden, že loď je volná, avšak vyplula až dnes. Na palubě byla původně 23členná posádka. Írán sedm námořníků na začátku září propustil.

Íránci tvrdí, že tanker narazil do rybářské lodě, nereagoval na tísňové volání a vypnul komunikační zařízení.

Na propuštění Stena Imepro se čekalo od 18. srpna, kdy z Gibraltaru mohla odplout íránská Grace 1, přejmenovaná na Adrian Darya 1. Plavidlo navzdory íránskému slibu, že náklad nebude dodán Sýrii, nakonec k Sýrii zamířilo a 8. září Teherán oznámil, že náklad byl prodán. Plavidlo zakotvilo u syrského Tartúsu.

Stena Impero, loď dlouhá 183 metrů, podle údajů poskytovatele přehledu o námořním provozu MarineTraffic udala jako svou příští destinaci přístav v Dubaji. Má před sebou trasu 250 kilometrů a podle agentury Reuters by tanker mohl být v cíli za půl dne, pokud popluje běžnou rychlostí.

Reklama

Související témata:

Doporučované