Hlavní obsah

Video: Tanky a helikoptéry mezi medúzami. V Jordánsku mají podmořské vojenské muzeum

V Jordánsku funguje pod hladinou vojenské muzeum.Video: Zdroj: AFP

 

Reklama

Jordánsko otevřením podmořského muzea doufá, že přiměje turistické potápěče tolik nenavštěvovat korálové útesy.

Článek

Tanky, bojová helikoptéra, vůz vojenské záchranné služby, protiletadlová děla nebo armádní jeřáb. A to všechno pod vodou. Jordánsko otevřelo podmořské vojenské muzeum na dně Rudého moře. Přesun armádní techniky pod hladinu zabral sedm dní. Nová expozice je k vidění poblíž oblíbeného turistického letoviska Akaba, napsala agentura AFP.

Celý projekt nabízí „nový a unikátní muzejní zážitek, kde se snoubí sportovní, přírodní a výstavní aspekty“. Informovala o tom jordánská vládní agentura Petra.

Pod hladinu organizátoři spustili celkem devatenáct kusů armádní techniky. Vojenský arzenál se potopil do hloubky dvaceti osmi metrů.

Jordánsko není jediná země, která v regionu nabízí turistům podmořské zážitky. Bahrajn se rovněž veze na vlně moderního podmořského turismu a poblíž ostrovního komplexu Diyar Al-Muharraq spustil pod hladinu Boeing 747. Turecko zase láká na severozápadní pobřeží země, kde je úmyslně potopený Airbus. Letadlo, které se vyskytuje pod hladinou poblíž poloostrovu Gallipoli, má sloužit jako podmořský orientační bod.

Jordánsko otevřením podmořského muzea doufá, že přiměje turistické potápěče tolik nenavštěvovat korálové útesy, které už začínají být vlivem mnoha aspektů poškozené a potřebují čas na přirozenou obnovu, a přemístí jejich pozornost na zmíněné muzeum.

Reklama

Související témata:

Doporučované