Hlavní obsah

Taxikáři hrozí, že kvůli Uberu zablokují Prahu. Stěžujte si jinde, říká Krnáčová

Rozhovor s primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou o problémech s taxikáři. Nenechá se zastrašit.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Jsou to metody jako ze středověku, říká pražská primátorka v rozhovoru pro Seznam.

Článek

V posledních pěti dnech už dvakrát přivítaly zahraniční turisty v hlavním městě České republiky spory a hádky letištních taxikářů, pražská primátorka Adriana Krnáčová však přesto nehodlá hrát ve sporu mezi licencovanými šoféry a řidiči společnosti Uber roli mediátora.

Na jejím postoji nemění nic ani hrozba, že by tradiční taxikáři mohli na protest proti nečinnosti magistrátu zablokovat ulice hlavního města.

„Generální stávkou můžou hrozit lidé v podniku. Tady si myslím, že je to středověký způsob nátlaku od někoho, kdo na to nemá kompetenci. Já ani Praha se nenecháme zastrašovat,“ uvedla pražská primátorka v rozhovoru pro Seznam.

Taxikářům jezdícím s klasickou licencí se nelíbí, že konkurence sdílené taxislužby Uber může jezdit bez koncese, bez taxametrů a často i bez označení vozu.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky. Vozidel taxi je v Praze zhruba 5000.

Spory už trvají více než rok a nyní se dvakrát krátce po sobě vyhrotily na stanovištích u Letiště Václava Havla v Ruzyni. V pondělí pak taxikáři vznesli veřejně požadavek, aby se počínáním Uberu začal zabývat magistrát.

Město podle primátorky za osm měsíců letošního roku zkontrolovalo 106 řidičů Uberu a uložilo postihy za 725 tisíc korun.

Primátorka Krnáčová nyní míní, že její úřad není momentálně tím, kdo má problém řešit. Hrozba blokádou ulic, která od nespokojených řidičů zazněla, patří podle ní do středověku. Taxikářům vzkázala, aby se kvůli Uberu obrátili na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Reklama

Doporučované