Hlavní obsah

Taxikáři vybírají poplatek za parkování na letišti. Podle primátorky to může být nelegální

Taxikáři podle právníka zřejmě nic neporušují.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Taxikáři chtějí po cestujících na letišti peníze za parkování. Podle primátorky to nemusí být legální

Článek

Na expresním parkovišti u pražského letiště platí od července nové podmínky. Vjezd je bezplatný jednou za den, dříve býval jednou za hodinu. Dotklo se to zejména taxikářů. Ti ale začali nový poplatek vybírat od svých zákazníků nad rámec samotné jízdy. Jde až o stokorunu. Tento způsob vyrovnání se s novou překážkou ale nemusí být legální.

Myslí si to i primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které se na situaci reportér Seznam.cz zeptal. „Myslím si, že to nemůžou vybírat. Podle vymezení mohou vybírat poplatky za jízdu, nikoliv za parkování, protože neprovozují parkoviště. Nicméně si to necháme ještě právníky posoudit,“ říká Adriana Krnáčová. Oceňuje ale, že taxikáři o stokorunové přirážce říkají zákazníkům dopředu.

Podívejte se, jak taxikáři řeší dražší parkování na letišti:

Letiště změnilo poplatky za parkování, někteří taxikáři v Praze kvůli tomu vybírají od zákazníků peníze navíc. Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pražská vyhláška umožňuje taxikářům účtovat nástupní sazbu, sazbu za jízdu a čekání. Ti tak nemají možnost, kde by mohli zaúčtovat zvýšenou cenu za parkování. Cestu ale našli.

„Vyhláška nepovoluje příplatkové ceny. Jsou dvě možnosti, buďto mi budete věřit, že to za vás zaplatím, že vás neokradu, a nebo se mnou půjdete k pokladně,“ vysvětluje pro Seznam pražský taxikář, který chtěl za parkování na letišti sto korun.

Alternativní taxislužba Uber potom při cestách na letiště podle mluvčí Miroslavy Jozové rovnou padesátikorunový poplatek (odpovídající částce za vjezd na speciální kartu) přičítá k účtované ceně.

Podle právníka ze společnosti Novalia Pavla Marce ale taxikáři nejspíš žádné předpisy vybíráním poplatku neporušují.

„Regulace se opírá o vyhlášku Hlavního města Prahy vydanou podle zákona o cenách a v zásadě platí, že co není zakázáno, to je dovoleno. A jestliže regulace výslovně nezakazuje přenesení poplatku na zákazníka, tak si lze těžko udělat závěr, že by to bylo zakázáno," vysvětlil svůj právní názor Marc.

Reklama

Doporučované