Hlavní obsah

Tchaj-wan daroval moravských obcím poničeným tornádem 6,5 milionu korun

Foto: Profimedia.cz

Červnové bouře a tornádo poničily 1200 domů.

Reklama

6,5 milionu korun. Takovou částku darovala tchajwanská vláda lidem z jižní Moravy. Peníze by měly pomoct v obnově po ničivém tornádu, které se tímto regionem prohnalo na konci června.

Článek

„24. června devastující tornádo zničilo Moravu a zdemolovalo celé vesnice. Finanční pomoc poskytovaná Tchaj-wanem na transparentní bankovní účet Jihomoravského kraje je obrovská,“ napsal ve svém twitterovém příspěvku senátor Pavel Fischer. Na svých sociálních sítích tak upozornil, že Tchaj-wan daroval na obnovu moravských obcí 6,5 milionu korun. „Děkujeme, Tchaj-wan. Pozdravujeme z Prahy,“ dodal český politik.

Solidaritu s obyvateli jihomoravských obcí projevily tisíce lidí. Vybralo se od nich více než 1,1 miliardy korun. Dlouhodobě je nejvíce peněz zřejmě na kontě Diecézní charity Brno, kam lidé poslali přes 275 milionů korun. Na konto charity přispívali lidé kromě jiného i prostřednictvím DMS. V červnu touto formou darovali 31 milionů korun, což je více než polovina za celý loňský rok.

Prudká bouře provázena tornádem zasáhla několik obcí na Břeclavsku a Hodonínsku poslední červnový čtvrtek. Rychlost tornáda se podle expertů pohybovala v rozpětí 267 až 322 kilometrů v hodině, což odpovídá kategorii F4. Ve stejný den zasáhla ničivá bouřka také obce Stebno a Blatno na Lounsku.

Větrný vír, jenž na jižní Moravě zdevastoval několik vesnic, zanechal za sebou nejméně šest mrtvých a desítky zraněných, úplná zkáza nebo nucená demolice postihla 1200 domů, z toho asi 200 je nyní určeno k demolici. Nejpostiženějšími obcemi byly Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Část domácností je podle hasičů stále bez elektřiny.

+14

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Reklama

Doporučované