Hlavní obsah

TechMIX: Aplikace pro sledování periody mohou být v USA nebezpečnou zbraní

Foto: https://www.pexels.com/

Aplikace vytváří data, která by mohl později někdo použít jako důkaz, že uživatelka podstoupila nelegální potrat. (ilustrační foto)

Reklama

Řada Američanů si prý bude pamatovat, kde byli, když Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Roe vs. Wade. Já jsem byl v tu chvíli shodou okolností na jednom americkém dětském hřišti, na předměstí nedaleko Filadelfie.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Kromě skotačících dětí tam bylo pár rodičů, převážně maminek. V jednu chvíli nám postupně začaly vibrovat telefony. Je jedno, zda měl člověk předplacený odběr prestižního deníku nebo dostal zprávu přes skupinový chat. Během pěti minut se novinka dostala ke všem. Byl to zvláštní moment, sledovat Američanky, jak na dětském hřišti diskutují o právu na interrupci.

Zároveň to je ale pochopitelné. Ačkoli rozhodnutí nebylo (díky úniku předběžné verze verdiktu) překvapivé, pořád jde o změnu dramatickou. Navíc některými americkými státy dlouho očekávanou: Ihned po zveřejnění usnesení tam vstoupily v platnost zákony, které by jinak byly protiústavní. Různou měrou omezují či zakazují interrupci a hrozí trestem pro lékaře i pro další pomocníky.

„Okamžitě si smažte aplikaci, kterou používáte na sledování své periody,“ radili už delší dobu experti. Takové aplikace, které pomáhají například s počítáním plodných dnů, mají v USA miliony uživatelů. A každá vytváří data, která by mohl později někdo použít jako důkaz, že uživatelka podstoupila nelegální potrat. V minulosti se přitom ukázalo, že tyto aplikace sdílí o svých uživatelích více dat, než by pro své fungování musely.

„Na mnoha místech se velmi obáváme toho, co se stane, když soukromé společnosti nebo vláda získají přístup k velmi citlivým údajům o životě a aktivitách lidí,“ říká Lydia Brownová, poradkyně projektu Privacy and Data Project v Centru pro demokracii a technologie. „Zvláště když tyto údaje mohou ohrozit lidi ve zranitelných a marginalizovaných komunitách.“

A zdaleka nejde jen o specializované aplikace pro ženské zdraví. V některých státech USA totiž nastává unikátní situace. Něco, co bylo ještě před chvílí zcela legální (ústavně zaručené právo), je najednou trestné. Třeba v Texasu dokonce kdokoli, kdo úspěšně zažaluje poskytovatele interrupcí, dostane odměnu 10 tisíc dolarů.

To už je pořádná motivace na to, aby někdo začal skupovat data o uživatelské poloze a zkusil je spárovat s konkrétními lidmi. To zní jako něco, co by nemělo být legální, ale zatím je takové kupčení s daty zcela běžné. Včetně dat o tom, kdo navštívil kliniku specializující se na gynekologické zákroky. „K těmto datům by se mohl dostat kdokoli, kdo by je jednoduše koupil od společnosti, která je již shromažďuje,“ varuje Brownová. „Může se to týkat i historie vyhledávání.“

„Je opravdu těžké pochopit, jak jsou vaše údaje využívány a kde jsou sdíleny, protože to může být mnoho třetích stran, které je mohou dále prodávat jiným třetím stranám,“ říká Jason Hong z Carnegie Mellon University. „Vaše data mohou být v tuto chvíli skutečně po celé síti. A je opravdu těžké sledovat, co se děje.“

Ačkoli Evropy se závěr amerického Nejvyššího soudu netýká, poučení bychom si z této situace rozhodně vzít měli. Na tom, jak se zachází se soukromými daty, záleží. Někdy jde jen o to, že se vám zobrazuje reklama na běžecké boty, protože jste je včera hledali. Jindy jde o vaše zdraví. V obou případech platí, že je prakticky nemožné si udržet přehled o tom, jaká data – a komu – svěřujete.

Měsíční hornina není na prodej

Nyní zrušený verdikt Roe vs. Wade byl vynesen v roce 1973. Tedy jen krátce poté, co Apollo 11 v roce 1969 přistálo na Měsíci. Kromě zážitků a hromady dechberoucích fotek přivezl návratový modul také vzorky měsíční horniny. Astronauti dokonce tento import nahlásili ve své celní deklaraci. Pořádek musí být.

Foto: NASA, NASA

Celní deklarace pro měsíční horninu z Apolla 11.

Během následujících misí postupně astronauti přivezli přes dva tisíce vzorků měsíční horniny o celkové hmotnosti přes 382 kilogramů. O tento vzácný materiál se stará Laboratoř lunárních vzorků NASA. Ta má na starosti katalogizaci více než 110 tisíců jednotlivých porcí. Stačí si ta čísla vydělit, abychom viděli, že průměrná hmotnost vzorku je asi tři a půl gramu.

Řada z nich je ale mnohem menší. Laboratoř vzácný prášek dávkuje a každoročně pošle asi pět stovek vzorků do laboratoří po celém světě k různým experimentům.

Jeden z prvních takových experimentů proběhl hned v roce 1969. Vědci tehdy zjišťovali dost základní věc: Je měsíční prach jedovatý? A pro hmyz – konkrétně pro šváby – zjevně měsíční hornina jedovatá nebyla. Později několik těchto měsíčním prachem vykrmených švábů skončilo v majetku Marion Brooksové, která si šváby po experimentu donesla domů. Včetně měsíční horniny.

Její dcera je v roce 2010 prodala a letos se pozůstatky švábů chystaly do dražby. Vyvolávací cena měla být 40 tisíc dolarů, uvedl k „jedinečné kuriozitě z Apolla 11“ Bobby Livingston, viceprezident společnosti specializující se na historické artefakty, včetně těch souvisejících s vesmírnou tematikou.

Než se ale lunárně vykrmení švábi dostali na pódium, zasáhla NASA. Označila prodej těchto předmětů za nevhodný a nezákonný a uvedla, že „žádná osoba, univerzita ani jiný subjekt nikdy nedostal povolení“ uchovávat vzorky z mise Apollo.

Proč takový zájem o pár miligramů? New York Times spekulují, že jde o reakci na audit z roku 2018. Ten odhalil celou řadu nesrovnalostí: „Procesy NASA pro zapůjčování a likvidaci historického osobního majetku se za posledních šest desetiletí zlepšily, ale značné množství historického osobního majetku bylo ztraceno, špatně umístěno nebo odvezeno bývalými zaměstnanci a dodavateli v důsledku nedostatečných postupů agentury.“

O špatných procedurách svědčí i kuriózní chyba, která způsobila, že NASA ztratila kazety s původními nahrávkami vysílání z měsíce. Pravděpodobně došlo k jejich přemazání během nahrávání dat posílaných na zem družicemi z oběžné dráhy.

„Všichni jsme smutní, že tam nejsou. Všichni bychom si přáli, abychom měli pohled 20-20,“ říká Dick Nafzger, televizní specialista z Goddardova střediska vesmírných letů NASA v Marylandu, který pomáhal vést pátrací tým. „Nemyslím si, že by někdo z organizace NASA udělal něco špatně. Myslím, že to proklouzlo mezi prsty a nikdo z toho nemá radost.“

Kdyby vám mezi prsty proklouzl možná nejunikátnější televizní záznam v historii lidstva, možná byste pak také dělali velkou aféru i z několika měsíčním prachem napapaných švábů…

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované