Hlavní obsah

Musk nově ukázal raketu na Mars. Cesta by mohla stát jen milion dolarů

Sestřih novinek o ceně i frekvenci letů i nová animace Starship přímo od Muska.Video: Jan Marek

 

Reklama

Pokud půjde vše podle plánu, tak SpaceX na své cestě k Marsu překoná zásadní milník. Šéf firmy a nejbohatší muž světa si je jistý, že jeho nejnovější a nejúspornější loď poletí na orbitu už letos.

Článek

Ve středu se začala na texaské základně Elona Muska takzvaná Mechazilla čili mechanická konstrukce se dvěma obřími rameny připravovat na spojení nosiče Super Heavy a lodi Starship.

Šlo o to, nasadit 49 metrů dlouhou SN20 (v pořadí 20. prototyp lodi) na 70 metrů vysoký BN4 (z angl. booster, tedy přídavný stupeň). Když se včera po tři hodiny trvajícím prvním pokusu vše podařilo, mohl výkonný ředitel firmy v osm hodin večer tamního času (3:00 SEČ) promluvit o plavidlu, které má pomoci kolonizovat Mars a zkoumat vzdálený vesmír, poprvé od října 2019.

SZ Byznys už o některých „novinkách“ informoval dříve v reportáži o Mechazille:

Připomeňte si, jak bude Mechazilla v plném provozu fungovat i jak silná má Starship být.Video: Jan Marek

Musk překonal NASA o 8 metrů. Silnější by měl být dvakrát

Dosud největší raketou na planetě byla Saturn V o 111 metrech délky, s níž NASA létala k Měsíci. O celých osm metrů delší Starship by podle čtvrteční prezentace Elona Muska měla mít dvakrát silnější pohon.

Šéf SpaceX tak v noci na dnešek potvrdil, co redakce SZ Byznys psala už dříve, a sice to, že nosič Super Heavy bude mít 33 motorů Raptor, každý s tahem 2,5 MN. To je o čtyři motory více, než se uvádělo dříve, a samotná loď Starship si také přilepší z minulých šesti na devět „raptorů“.

Firma chce mít 119 metrů dlouhé plavidlo připravené ke zkušebnímu letu na oběžnou dráhu Země zhruba v době, kdy americký Federální úřad pro letectví (FAA) dokončí posudek na celou texaskou základnu Starbase. K tomu by mělo dojít podle serveru Space.com už koncem tohoto měsíce.

„V tomto bodě jsme si dost jistí, že se na orbitu dostaneme tento rok,“ dodal Musk na čtvrteční prezentaci před kompletně sestavenou raketou svíranou „hůlkami“ obří Mechazilly.

NASASpaceFlight.com, SpaceXVideo: NASASpaceFlight.com, SpaceX, sestřih: Jan Marek

První stupeň má létat co hodinu. Cena mise má „dramaticky“ klesnout

Jak Super Heavy, tak Starship jsou konstruované tak, aby byly plně a co nejrychleji znovupoužitelné, což by podle SpaceX a jejího šéfa mělo výrazně snížit náklady a „revolucionizovat létání do kosmu a jeho průzkum“.

Pokud vše půjde, jak má, každá loď má být schopna startu ze zemského povrchu jednou za šest až osm hodin, a jen za hodinu pak i nosič. Na orbitu mají společně zvládnout vynést přes 150 tun nákladu, což je více než dvacetinásobek současné kapacity Crew Dragon. A spolu s takovou frekvencí letů by se měla cena za jedinou misi „dramaticky“ snížit.

„Mohlo by to být i jenom pár milionů dolarů za let – možná i ještě méně jako milion dolarů za let. To jsou oproti vesmírným standardům šíleně nízká čísla,“ řekl Musk na své noční prezentaci.

Kolonizace Marsu na dosah, tvrdí Musk

Pokud se Starship opravdu dostane na takové náklady a kadenci misí, kolonizovat Mars, což je dlouhodobý cíl nejbohatšího člověka planety, by se mohlo podle serveru Space.com stát reálnou možností. Filantrop se jměním kolem 234 miliard dolarů odhadl, že založit samostatně fungující město na rudé planetě s vlastní populací by vyžadovalo dostat na její povrch okolo milionu tun materiálu.

„Starship je toho schopna. A myslím si, že bychom to měli zkusit co nejdřív to půjde. Tahle možnost nám může být otevřena dlouho a já doufám, že to ale zároveň bude zakrátko,“ dodal Musk s tím, že motory Starship i Super Heavy spalují tekutý kyslík a metan, což jsou pohonné látky, které lze podle něj získávat i na Marsu. Postavit chce navíc lodí celou flotilu a ke startování využívat i přestavěné, vysloužilé ropné plošiny.

Ještě před rudou planetou ale rekordní plavidlo od SpaceX zamíří na Měsíc. V roce 2018 si podle společnosti rezervoval cestu „kolem“ přirozené družice Země japonský miliardář Yusaku Maezawa a k této misi by prý mohlo dojít už příští rok. Loni v dubnu pak NASA vybrala Starship jako pilotovaný modul pro svůj program Artemis, v jehož třetí fázi by se měli lidé okolo roku 2025 znovu dostat i na lunární povrch.

Reklama

Doporučované