Hlavní obsah

„Tesla“ od Sony i chytré obojky a chůvičky. Videoprůvodce veletrhem CES

Podívejte se na veletrh CES. Ukázal chytré obojky, chůvičky a předložky, či nové elektromobily.Video: Jan Mare, AP

 

Reklama

První veletrh roku 2022 startuje. Slavný CES v Las Vegas sice bude kratší kvůli covidu, o to ale firmy ukazují novinky spotřební elektroniky horlivěji. I přes několik absencí přišla i velká oznámení a do Vegas zase proudí peníze.

Článek

Veletrh spotřební elektroniky, či jinak také CES (z angl. Consumer Electronics Show) se po loňském čistě virtuálním konání vrací alespoň v hybridní formě do Las Vegas.

Oproti zhruba 170 tisícům návštěvníků před pandemií sice pořadatelé odhadují, že na letošní ročník v rámci omezení dorazí okolo 50 až 75 tisíc lidí, pro takzvané „město hříchu“ to ale pořád znamená alespoň částečné rozproudění tamní ekonomiky cestovního ruchu. Na rok 2022 má už nasmlouváno 45 akcí, a právě světoznámá výstava technologií sezónu zahajuje.

Méně firem, větší snaha

Po dvou úvodních dnech vyhrazených pro novináře se ve středu CES 2022 veřejnosti otevírá sice pouze na tři dny namísto klasických čtyř, a několik velkých podniků svou účast odřeklo, přesto ale na zájemce čeká řada premiér. Představily se „drobnosti“ od malých firem a start-upů: chytré obojky pro psy i soupravy předložek a zrcadel do koupelen monitorující životní funkce, nebo dětské chůvičky a šachovnice s umělou inteligencí, či vylepšené headsety pro virtuální realitu. Ale také mnohem větší a zásadnější novinky.

„Když jsme já a můj nejlepší kamarád natáčeli prvního Spider-Mana, začali jsme hrát sérii videoher Uncharted, a jakmile jsme začali, nemohli jsme přestat,“ uvedl jednu z prezentací na hlavním pódiu v kongresovém centru překvapivě populární host.

Dorazil i Spider-Man a Sony postaví svou „Teslu“

Firma Sony si totiž na svou prezentaci pozvala Toma Hollanda, který kromě Spider-Mana hraje i v nové filmové adaptaci videoher Uncharted. S ním také představila svůj nový očekávaný virtuální headset PlayStation VR2. Hlavně ale oznámila, že na jaře založí firmu vyrábějící elektromobily a navrch k tomu představila už druhý vyvinutý prototyp vozu označený jako Vision-S02, který teď testuje v provozu.

„Sony Mobility využije potenciálu dopravy, přičemž zdokonalí naši umělou inteligenci a robotiku. Je to smělý krok do budoucna, představíme světu naše znalosti ve vývoji rozličných inovativních řešení,“ oznámil také přímo na veletrhu šéf firmy Keničiró Jošida.

Vedle japonského výrobce elektroniky a videoher, který prý ještě loni o masové výrobě a komerčním prodeji elektromobilů neuvažoval, se mluví o tom, že z technologických firem přijde s podobným krokem také Apple, který zatím oficiálně přiznal jen to, že testuje technologii pro autonomní řízení.

Chytrý displej do auta odhalí i ospalého řidiče

Zatímco americký gigant Apple se veletrhu ale dlouhodobě neúčastní, svoji práci na vývoji technologií pro elektrovozy jako Teslu na něm připomněla další japonská společnost Panasonic. Ta kromě navyšování kapacity baterií (na pětinásobek a za poloviční cenu) pracuje také na systému head-up displeje (HUB), který přesně sleduje, kam se řidič dívá, a zároveň by mu jednou v autě na palubní desce nebo čelním skle mohl zobrazovat a zvýrazňovat předměty na trase jako ostatní vozy, ale i značky a chodce, nebo dokonce plánovat směr cesty.

„Také umožní identifikaci řidiče a monitorování jeho životních funkcí jako detekování ospalosti,“ dodal z Las Vegas Scott Kirchner, prezident divize pro automotive a výkonný ředitel divize Panasonic pro chytrou mobilitu.

„A jednou z nejpůsobivějších věcí pro mě je to, jak lidé reagují, když si naši navigaci pomocí rozšířené reality zkouší. Myslím, že je to jako pokoušet se vysvětlit, jak je v životě ovlivňuje chytrý telefon. Těžko se to popisuje, ale jakmile to zažijete, ihned pochopíte, že je to další krok v evoluci řízení,“ doplnil svého kolegu prostřednictvím telemostu Gene Karshenboym, šéf dceřiné firmy Phia, která vyvíjí stejnojmennou technologii.

Hi-tech kolečko, co přemístí nábytek i samotné lidi

Jihokorejská automobilka Hyundai se prý zase kromě silniční dopravy a elektrifikace hodlá navíc zaměřit i na mikromobilitu. Na veletrhu CES představila hi-tech kolečko s kamerou, lidarem (zařízení na měření vzdálenosti) a zvedacím systémem. To by po připevnění k různým aparátům a nosičům mohlo pomoci přemisťovat jak třeba osoby z vyšší váhou, tak ale například i nábytek.

„PnD nebo jinak také ‚Zapoj a jeď‘ (Plug'n'Drive) moduly fungují jako jakási drobná automatizovaná pojezdová kolečka, která můžete připevnit na cokoliv. Uvažuje se i nad tím, že nakonec by je šlo připevnit na malé osobní přepravní zařízení, které by vás odvezlo na autobus nebo na letiště a tak podobně,“ okomentoval prostřednictvím videohovoru pro agenturu AP novinku Tim Stevens, vedoucí editor technologického serveru CNET.

„Ukázali je dokonce také připevněné ke stolům v kancelářích, aby se pracoviště mohlo kolem nás proměňovat podle potřeby. Místo toho, abyste se přesunovali z jedné místnosti do jiné, se ta jedna místnost přeskládá, jak potřebujete, což je zajímavý nápad a jednoduchá technologie, která by se správným ‚know-how‘ a implementací mohla být dost účinná,“ dodal.

Další jihokorejská firma Samsung ovšem zůstala u tradičnějších novinek. Mimo nový smartphone ukázala třeba televizní ovladač bez baterek na solární pohon, pračku s umělou inteligencí nebo chytrý projektor s plochou promítání až do 2,5 metru.

Kvůli obavám z nové varianty koronaviru omikron svou účast na veletrhu CES zrušily automobilky jako BMW či General Motors, hardwarové podniky Lenovo, Intel, AMD a Microsoft, online platformy Google, Amazon a Meta, čili bývalý Facebook, a operátor T-Mobile se rozhodl přítomnost na akci „významně omezit“. Některé z těchto firem ale přesto své novinky představily nebo ještě představí formou vlastní virtuální prezentace.

Reklama

Doporučované