Hlavní obsah

Technologický startup z Brna získal podporu ze Silicon Valley

Foto: Unsplash - Kaitlyn Baker

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský technologický startup Tatum, který se snaží zpřístupnit technologii blockchainu firmám, získal podporu z akcelerátoru SkyDeck v Silicon Valley v USA založeného univerzitou v Berkeley.

Článek

Startup, který teprve v roce 2018 založili Jiří Kobelka a Samuel Šramko, získal k akcelerátoru investici ve výši 105 000 dolarů, tedy v přepočtu asi 2,26 milionu korun, což je standardní suma, kterou dostávají při vstupu všechny firmy. Do SkyDeck se každoročně hlásí tisíce firem z celého světa, ale vybráno je každoročně jen 16 nejlepších. Tatum je první českou firmou, která byla do akcelerátoru kdy vybrána.

Brněnský startup vyvinul nástroj, který vývojářům umožňuje rychlou a snadnou tvorbu blockchainových aplikací. Jeho cílem je usnadnit firmám vývoj těchto aplikací i bez jakékoli předchozí zkušenosti v této oblasti. Systém aktuálně podporuje přes 25 blockchainů, které mohou vývojáři snadno zapojit do svých aplikací.

Blockchain je druh decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Díky tomu zvyšuje důvěryhodnost dat v on-line prostředí.

„Naším cílem je zpřístupnit technologii blockchainu i vývojářům, kteří s ní zatím nemají mnoho zkušeností. Nástroj je tak jednoduchý, že většina aplikací je hotová za hodiny, maximálně jednotky dnů,“ uvedl jeden ze zakladatelů a technický ředitel firmy Samuel Šramko.

Obrat firmy Tatum loni rostl o 25 procent každý měsíc, startup zvýšil počet zaměstnanců z deseti na 23, zhruba polovina z nich pracuje ve vývoji. Součástí úspěchu v akcelerátoru je i pomoc poradního sboru složeného ze zkušených odborníků ze Silicon Valley.

Reklama

Související témata:

Doporučované