Hlavní obsah

Těchto osm miliardářů nashromáždilo víc bohatství než chudší polovina lidstva

Těchto osm miliardářů má větší bohatství než chudší polovina lidstva.

 

Reklama

Organizace Oxfam vydala zprávu o světové chudobě, nepoměr je podle ní rok od roku větší a současná situace alarmující. Dokument kritizuje Světové ekonomické fórum.

Článek

Osm nejbohatších mužů světa vlastní tolik majetku jako chudší polovina lidstva (přes 3,6 miliardy lidí). Uvádí to mezinárodní charitativní organizace Oxfam, která zveřejnila při příležitosti zahájení Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu tradiční každoroční srovnání bohatých a chudých - a výsledky rozhodně nejsou optimistické.

Propast mezi bohatými a chudými je větší, než se Oxfam obával.

„Taková dramatická nerovnost drží miliony lidí v zajetí chudoby, rozbíjí naši společnost a otravuje naši politiku,” citovala televize CNN viceprezidenta Oxfamu Paula O’Briena.

Stále platí, že jedno procento nejbohatších vlastní stejný majetek jako zbytek světa dohromady, minulý rok ale chudší polovinu lidstva vyvážilo 62 největších boháčů.

Oxfam k tomu uvedl, že za velký skok mezi loňským a letošním číslem (z 62 na pouhých 8 nejbohatších), mohou přesnější data, která se organizaci letos podařilo získat.

Nejbohatší lidé světa

1. Bill Gates, USA - 75 miliard dolarů

2. Amancio Ortega, Španělsko - 67 miliard dolarů

3. Warren Buffett, USA - 60,8 miliardy dolarů

4. Carlos Slim Helú, Mexiko - 50 miliard dolarů

5. Jeff Bezos, USA - 45,2 miliardy dolarů

6. Mark Zuckerberg, USA - 44,6 miliardy dolarů

7. Larry Ellison, USA - 43,6 miliardy dolarů

8. Michael Bloomberg, USA - 40 miliard dolarů

Zdroj: seznam miliardářů podle časopisu Forbes, březen 2016

Vzrůstající ekonomickou nerovnováhu vnímá jako hrozbu pro stabilní společnost i Světové ekonomické fórum. Zprávu Oxfamu nicméně přední světoví ekonomové i politici pravidelně kritizují.

„Každý rok jsme uváděni v omyl statistikami Oxfamu o bohatství. Data jsou v pořádku, pocházejí od Credit Suisse (respektovaná švýcarská banka, pozn. red.), ale jejich interpretace správná není. Nezáleží na penězích těch nejbohatších, záleží na ekonomické síle a sociální úrovni chudých, která se každý rok zlepšuje,” citovala BBC Bena Southwooda, vedoucího výzkumného oddělení z Adam Smith Institute.

Podle dalších ekonomů by se měl Oxfam raději zaměřit na podporu ekonomického růstu, soustředění se na nejbohatší lidi světa podle kritiků nedává ucelený obrázek.

Charitativní organizace ve své zprávě také uvádí, že propast mezi bohatými a chudými a jejich pocit vyloučení stojí do určité míry i za několika politickými zemětřeseními roku 2016, třeba za brexitem nebo zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Reklama

Doporučované