Hlavní obsah

Téma dne: Daně a rozpočet. Na Hrad kvůli tomu zamířil Filip i Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Čtyři týdny před koncem roku finišují jednání o rozpočtu a daňovém balíčku pro rok 2021. Vláda se snaží vyjednat především podporu komunistů, kteří trvají na svých škrtech pro obranu. Šéfové KSČM a ČSSD jednali na Hradě.

Článek

Ve Strakově akademii a na Pražském hradě se v úterý rozjelo další kolo jednání o státním rozpočtu a daňovém balíčku, které by měly do konce roku doputovat k podpisu prezidentovi. Miloš Zeman ujistil vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), že pokud nedojde ke změně daňového balíčku, má se Sněmovna připravit na jeho veto.

Na ranním jednání na Úřadu vlády ale žádná dohoda nepadla. Komunisté totiž stále trvají na svém a chtějí po vládě, aby osekala rozpočet Ministerstva obrany. Svoji podporu rozpočtu podmiňují škrtem deseti miliard. Premiér Andrej Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar (oba ANO) však takový krok i nadále odmítají.

„Odpověď, že nic nejde, nemám rád. Zatím (Metnar) trval na svém a my jsme také trvali na svém,“ řekl ČTK šéf komunistů Vojtěch Filip po ranním jednání. Po odpolední návštěvě Miloše Zemana uvedl, že prezidenta seznámil s postoji KSČM. „V případě nedohody v pátek nabídl společné jednání s ministrem Metnarem na Hradě,“ dodal.

Velkou podporu podle vicepremiéra Hamáčka nebudou mít komunisté ani u Miloše Zemana. Řekl to novinářům po odpolední schůze s prezidentem.

„Pan prezident jasně řekl, že není příznivcem takových škrtů v obraně,“ uvedl Hamáček, podle nějž by se desetimiliardovým škrtem Česku zkomplikovaly snahy o zvýšení plnění závazků odvodů na obranu.

Úkol přesvědčit komunisty k podpoře rozpočtu tak zůstane na ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), která se chystá na výkonný výbor ÚV KSČM. Podle informací Seznam Zpráv to ale zatím vypadá, že komunisté bez splnění svého požadavku pro rozpočet skutečně ruce nezvednou.

Seznam Zprávy ministryni oslovily s dotazem, jakým způsobem se komunisty pokusí přesvědčit. Zatím bez odpovědi. Pokud neuspěje, bude muset Andrej Babiš narychlo shánět podporu pro klíčový zákon jinde.

Druhým tématem dnešních dnů je i daňový balíček, jenž koncem listopadu prošel Poslaneckou sněmovnou v podobě, která se nikomu nelíbí, a nyní leží v horní komoře Parlamentu. Senátoři se pokoušejí z řady protichůdných návrhů vytvořit životaschopný kompromis, který projde jak u poslanců, tak později u prezidenta.

Ten totiž před několika dny naznačil, že pokud bude návrh obsahovat slevu na poplatníka, která se objevuje hned v několika návrzích, zákon bude vetovat. Vyšší sleva totiž podle jeho názoru výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu.

U prezidenta se proto v úterý vystřídali hned dva vrcholní politici – vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda komunistů Vojtěch Filip. „Jedná se o pravidelnou schůzku, kterou máme každý měsíc. Tématem bude covid-19 a daňový balíček,“ napsal Seznam Zprávám Hamáček.

Zemanovi podle svých slov představil postoj ČSSD k daňovému balíčku. „Ujistil mě, že platí jeho stanovisko, že pokud by nedošlo ke změně materiálu a Poslanecká sněmovna by setrvala na původním znění, je připraven návrh zákona vetovat,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Doporučované