Hlavní obsah

Téměř čtvrt století od poslední epizody, Mr. Bean ale stále hýbe světem

Foto: Profimedia.cz

Momentka z filmu Prázdniny pana Beana (2007).

Reklama

V prosinci to bude 25 let od odvysílání posledního dílu sitcomu, který si získal fanoušky napříč několika generacemi. Pan Bean se ovšem dokázal přizpůsobit i nové době a stal se fenoménem sociálních sítí.

Článek

Na Facebooku má více fanoušků než zpěvačka Taylor Swift a na platformě YouTube získal více odběratelů než Adele. Postavu, kterou ztvárnil Rowan Atkinson, znají mnozí zejména díky její výstřednosti, určité dětinskosti a schopnosti přitáhnout k sobě veškerá možná neštěstí.

Mr. Bean se stal značkou a ta se v dnešní době stala lukrativní zejména v oblasti sociálních sítí. Například facebookový účet slavné postavy čítá přes 99 milionů sledujících, což z něj dělá nejpopulárnější televizní stránku a jedenáctý nejoblíbenější profil vůbec.

Přitažlivost britského hraného sitcomu je pozoruhodná i kvůli malému počtu epizod, které byly odvysílány. Materiál celkem 14 dílů z let 1990 až 1995 se ale neustále vrací například v sestřizích těch nejzábavnějších okamžiků a baví celý svět.

Navzdory malému arzenálu epizod se online publikum seriálu v průběhu posledních let neustále zvyšuje. Obzvláště populární je podle listu The Times v Brazílii, na Filipínách a v Indonésii. Jedním z důvodů toho je i fakt, že tamní diváci nepotřebují ovládat angličtinu, aby rozuměli Beanovým eskapádám.

„Je to jedna z těch skvělých značek, u kterých víte, že budou mít celosvětový dosah, jelikož si je může užít každý,“ uvedl Shaun Keeble ze společnosti Banijay Rights, která na sitcom vlastní práva a spravuje jeho účty na sociálních sítích. „Tahle komedie je tak dobrá, že si ji lidé mohou pouštět znovu a znovu.“

Pan Bean nově získal pozornost i na sociální síti TikTok, kde nasbíral už dva miliony fanoušků. Platformu ovládl jeho taneční styl, který vyžaduje zejména zapojení boků a rukou. Více než 13 000 uživatelů se během minulého roku natočilo právě při napodobování těchto pohybů.

Z popularity sitcomu těží zejména dva spolutvůrci, kterými jsou již zmiňovaný Atkinson a dále pak Richard Curtis. Hlavní postavu si Atkinson vysnil už během svých studií na Oxfordské univerzitě a po skončení sitcomu ji oprášil ještě v celovečerním filmu Bean z roku 1997 a o deset let později ve snímku Prázdniny pana Beana.

„Pan Bean je v podstatě dítě v těle dospělého člověka,“ nechal se minulý měsíc, kdy seriál slavil 30. narozeniny, slyšet sám Atkinson a sdělil, že vždy věřil v přetrvávající popularitu hlavní postavy. „Ve všech kulturách i rasách mají děti tendenci chovat se stejně, takže je to snadno identifikovatelné a zábavné. Dětinské anarchistické chování bude vždy vtipné.“

Reklama

Doporučované