Hlavní obsah

Téměř ke 40 procentům sebevražd žen dojde v Indii, uvádí nová studie

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Autoři studie vysokou míru sebevražednosti Indek přikládají sňatkům v nízkém věku, domácímu násilí a silně patriarchální kultuře.

Článek

Téměř 40 procent všech žen, které si vezmou život, pochází z Indie. Vyplývá to ze studie zveřejněné tento týden v britském odborném časopise Lancet. Informuje o ní zpravodajský server The Guardian. Míra sebevražd žen v Indii přispívá k tamní zdravotní krizi.

Počet sebevražd Indek od roku 1990 klesá, ale ne tak rychle jako jinde na světě. 36,6 procenta ženských sebevražd po celém světě se odehraje v Indii. Míra sebevražednosti je třikrát vyšší, než by měla země podle geografických a socioekonomických faktorů vykazovat.

Vliv na vysokou sebevražednost žen v Indii mají podle studie sňatky v nízkém věku, násilí ze strany mužů a silně patriarchální kultura. 62 procent Indek podle nedávného výzkumu věří, že jejich muž má právo je bít.

„Naše společenské normy jsou velmi zpátečnické. Ve vesnici je dívka označována nejprve otcovou dcerou, pak mužovou manželkou, a když má syna, je to synova matka,“ uvádí Poonam Muttrejaová, šéfka indické populační nadace.

Ze studie vyplývá, že nejpravděpodobnějšími oběťmi sebevražd jsou vdané ženy z vyspělejších indických oblastí ve věku do 35 let.

Co se týká mužské populace Indie, jeden ze čtyř sebevrahů na světě je Ind, což je podobný podíl jako v roce 1990. V Indii je sebevražda hlavní příčinou smrti mladých lidí, statistiky ale hovoří v neprospěch žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované