Hlavní obsah

Teplota a úporný kašel. Koronavirem se nakazil i Boris Johnson

Foto: Profimedia.cz

Novým typem koronaviru se nakazil i britský premiér Boris Johnson. Teď ho čeká izolace v Downing Street.

Reklama

Nákaza novým typem koronaviru dostihla zatím nejvýše postaveného světového politika. Pozitivně testovaný je britský premiér Boris Johnson. Zpráva přišla v okamžiku, kdy je právě Spojené království jednou z nejvíc zasažených zemí.

Článek

Příznaky COVID-19 se u Borise Johnsona projevily v posledních 24 hodinách. Ještě včera večer se premiér objevil v hledáčcích kamer v Downing Street, kde po boku ministra financí Rishiho Sunaka aplaudoval ostrovním zdravotníkům v první linii boje proti šíření nového typu koronaviru. Teď čeká 55letého premiéra izolace v Downing Street číslo 11, kde Johnson bydlí. Personál mu bude nechávat jídlo a vládní dokumenty za dveřmi.

Johnson hodlá krizové počínání své vlády dál řídit prostřednictvím videokonferencí. V poselství na sociálních sítích premiér poděkoval nejen lékařům a dalšímu zdravotnickému personálu, ale také britským policistům, sociálním pracovníkům nebo učitelům. „Je to úžasné celonárodní úsilí,“ prohlásil doslova Boris Johnson, který ocenil rovněž 600 000 dobrovolníků, kteří vyrazili svým spoluobčanům na pomoc. Na britskou vládu se ale snáší stále silnější kritika, že hrozbu COVID-19 fatálně podcenila a nepřijala dost rychle adekvátní opatření.

Pokud by se Johnsonovo zdraví dál zhoršovalo, stane v čele vládního krizového štábu šéf britské diplomacie Dominic Raab. Podle Telegraphu existují reálné obavy, že premiér mohl nakazit další seniorní členy vlády a také dva hlavní britské odborníky, kteří mají na starosti boj proti šíření nového typu koronaviru, profesora Chrise Whittyho a sira Patricka Valance. Do izolace nejspíš budou muset nejen oni, ale třeba už zmiňovaný šéf resortu financí Sunak, na kterém zase leží hlavní tíha ekonomických opatření těžce zkoušené země.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson při videokonferenci s představiteli zemí G20.

Boris Johnson není prvním členem londýnského kabinetu, který byl pozitivně testovaný na nový typ koronaviru. První byla už před několika týdny náměstkyně ministra zdravotnictví a poslankyně Nadine Dorriesová. Po následníkovi trůnu princi Charlesovi je Johnson dalším prominentním Britem, u něhož se nákaza potvrdila. Podle politického zpravodaje Sky News Sama Coatese jde o „obrovskou výzvu pro fungování vlády“. Královský dvůr přispěchal s informací, že se Její Veličenstvo Alžběta II. cítí dobře. Královna se s Borisem Johnsonem naposledy viděla 11. března.

Reklama

Doporučované