Hlavní obsah

Teplota stoupne na tropických 35 stupňů, o víkendu přijde zlomové ochlazení

Nad střední Evropou se usadila typická letní tlaková výše.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Nad Evropou se usadila tlaková výše, která žene teploty do tropických extrémů. O víkendu přijde ochlazení, teploty klesnou až o deset stupňů.

Článek

Nad střední Evropou se usadila typická letní tlaková výše. V takové oblasti je vyšší tlak, vzduch se proto „roztéká“ do všech stran. Odteklý vzduch je nahrazován sesedajícím vzduchem z vyšších hladin, což se nazývá subsidence.

Sesedající vrstvy vzduchu se stlačují, čímž dochází k jejich ohřívání. Ohříváním se zase rozpouští případná oblačnost, proto je v létě tento jev doprovázen jasným počasím bez jakékoliv oblačnosti nebo pouze placatými, kupovitými oblaky. Nic tedy nestojí v cestě přímému slunečnímu svitu.

Uprostřed tlakové výše bývá jenom slabý proměnlivý vítr. Pomalu přichází pozdní léto, kdy se při takovém počasí začnou v údolí tvořit ranní mlhy. Je to předzvěst babího léta, které se objeví za jeden a půl měsíce.

S posouváním tlakové výše na východ se dostáváme na její zadní stranu, po které přichází vlna teplého vzduchu. Tak tomu bude i v tomto týdnu.

V prvních čtyřech dnech tohoto týdne teploty porostou, ve středu a ve čtvrtek budou přesahovat 35 stupňů Celsia. V pátek by měla přejít výraznější studená fronta, která prolomí západní proudění. Přibude oblačnosti, možná trochu zaprší, ale hlavně přijde výrazné ochlazení. Od víkendu by se teploty měly pohybovat kolem 25 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované