Hlavní obsah

Zlí džihádisté a neschopná vláda. Terorista ovlivnil předvolební Británii

Foto: Twitter.com/bjenning

Karikatura Bena Jenningse pro The Guardian.

Reklama

Páteční teroristický útok v Londýně udělal vítr v britském předvolebním dění. Hledá se totiž viník, který by byl společensky odpovědný za smrt dvou mladých lidí ubodaných odsouzeným teroristou. Britská bulvární média ukazují prstem na současnou vládu. A její členové neváhají obviňovat jeden druhého.

Článek

Britská, zejména bulvární, média se ostře pustila do vůdčích osobností britské politiky. Palcové titulky hlásají útoky džihádistů, neschopnost politiků chránit zemi před teroristy a přímo obviňují vládu ze smrti dvou studentů, které v pátek na London Bridge pobodal Usman Khan.

„Právě teď běhá po Londýně 73 teroristů“

„Většina teroristů se nemění, pro Británii je pravý čas zastavit měkké chování vůči nenávistným džihádistům a jednat jako Američané – zavřít je navždy,“ hlásá například titulek Daily Mail. A není ojedinělý. Na Twitteru navíc začal „souboj“ v obviňování médií z přiklánění se k pravici či levici. Například Daily Express v titulku obviňuje z „propouštění džihádistů“ přímo britského premiéra.

„Británie je slabá, protože ti naši zbabělí politici umožnili, aby teroristé odsouzení u nás nebyli dostatečně odrazení od páchání teroristických útoků. A politici soutěží, aby po pátečním útoku získali levné, malicherné a naprosto necitlivé body. Všichni se shodli, že podstatně sníží naši schopnost bránit zemi před vražednými džihádisty. Zatímco čtete tento článek, dalších 73 odsouzených teroristů je zpět v ulicích Británie,“ píše Daily Express.

Kromě titulků plných džihádistů a odkazů na neschopnost vlády se do článků dostal tweet otce jedné z obětí útoku. Otec Jacka Merritta na svém Twitteru poprosil, aby „vražda našeho krásného, talentovaného chlapce“ nebyla zneužitá k politickému zisku. Konzervativce obvinil z kruté propagandy.

„Nevyužívejte smrti mého syna ani fotografií jeho a jeho přátel, abyste přiživovali vaši hnusnou propagandu. Jack stál proti všemu, za čím jste vy – nenávisti, rozdělení, nevědomosti.“

Policie v tu dobu zveřejnila jméno druhé z obětí. Saskia Jonesová byla aktivní dobrovolnicí v případech rehabilitací vězňů. A jeden z takto předčasně propuštěných ji v pátek zavraždil.

Politizace krutosti

Přesto se však v předvolebním brexitovém boji politici začali chytat stébla i v případě neštěstí a začali poukazovat jeden na druhého. Konzervativci si k srdci twitterovou žádost otce oběti příliš nevzali a ve snaze využít politické výhody ukázali prstem na labouristy. Konzervativci totiž nebyli ti, kdo předčasné propuštění vězňů odsouzených z terorismu „zajistili“. Jeremy Corbyn je pak ten, kdo „nedokázal udržet britskou společnost v bezpečí“.

Rozvíření obviňování kolem útoku podpořil i britský premiér Boris Johnson. V nedělním pořadu BBC vyjádřil pohoršení nad zákonem umožňujícím propouštění odsouzených před odpykáním celého trestu. „Jeho propuštění bylo podle zákona nezbytné kvůli nastavenému systému předčasného propouštění, v rámci kterého byl odsouzen. A to přednesli labouristé s podporou Jeremyho Corbyna a zbytku Labouristické strany,“ uvedl Johnson. Na hlavu Jeremyho Corbyna padají obvinění, že je „vůči teroristům příliš měkký“.

„Myslím, že je směšné a odpudivé, že jednotlivci, kteří jsou nebezpeční jako tento muž, by měli být propuštění po osmi letech. To je to, proč zákon změníme.“

Pozadu nezůstali ani labouristé. Richard Burgon obvinil Johnsona, že „šel přímo od tragédie k rozhřívání předem zabalených politických linií rozmazávajících Labouristickou stranu”.

Kdo za co může

Krátce před Johnsonovým vystoupení v pořadu BBC jeho tým na Twitteru zveřejnil obsáhlé příspěvky objasňující právní kontext případu. Celkový popis případu odsouzení, zkrácení trestu a propuštění jednoduše řečeno podle Johnsona spadá „pod starý labouristický režim“. Kdyby labouristé v roce 2008 nepozměnili zákon, Khanovi by nemohl být zkrácen trest o celou polovinu. Z vězení by se tak nedostal před rokem 2021.

K obvinění otce oběti, že se vláda snaží využít smrti dvou mladých lidí, se postavil i Robert Buckland. Názor, že snaha o redukci počtu vězňů hraje roli ve zvyšování rizika terorismu, odsoudil. Vinu ale i on podsunul směrem k labouristům.

Bývalý konzervativní ministr spravedlnosti Phillip Lee v reakci na to uvedl, že namísto investic do soudů a probace Johnson využívá „trumpovský scénář“.

„V praxi je potom těžké, když nemáte volná vězení. Po dobu, kdy jsem byl ministr spravedlnosti, jsme nikdy neměli pro vězně dost místa,“ namítl Lee a dodal, že pokud je zapotřebí omezit zločin, nutné je omezit tlak ve vězení a lidi jako Usman Khan zavřít na mnohem déle, nejlépe navždy.

Labouristé se hájí, že za současnou situaci nemůžou. „To by bylo vlastně naprosto v pořádku zaútočit na Tonyho Blaira, který není premiérem už od roku 2007. Je to naprosto směšné. Na řešení bylo deset let,” řekl labourista a stínový ministr dopravy Andy McDonald.

Reklama

Doporučované