Hlavní obsah

Tesaři dokončují hrubou stavbu repliky vyhořelého kostelíku v Gutech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tesaři dokončují hrubou stavbu repliky vyhořelého kostelíku v Gutech na Frýdecko-Místecku. Nyní se dokončuje šindelová střecha, chystá se instalace zvonové stolice na věž.

Článek

Práce na hrubé stavbě by měly být hotové v příštím týdnu. Kostel ze 16. století shořel před třemi lety. Oheň úmyslně založili tři mladíci.

„Obvodové stěny jsou již hotovy. Dokončuje se položení šindelové střechy. Na příští týden se pak ještě připravuje vyzvednutí zvonové stolice na věž. Tím bude hrubá stavba dokončena,“ uvedl Milan Chudej ze stavebního odboru Ostravsko-opavské diecéze. Práce pak budou pokračovat instalací oken a dveří a pak v interiéru kostela.

Kostelík by měl být hotov do května příštího roku, první bohoslužba by se tam měla konat 23. května. Na tento termín je naplánované i vysvěcení kostela. Hrubá stavba vyjde na 20 milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu ale nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Reklama

Doporučované