Hlavní obsah

Test náboženské tolerance nevyšel. Křesťanský guvernér Jakarty jde do vězení za hanobení koránu

Dosluhující jakartský guvernér jde do vězení za hanobení koránu.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Basuki Tjahaj Purnama si má odsedět dva roky, proti překvapivému verdiktu soudu se hodlá odvolat. Konzervativní muslimové rozsudek přivítali.

Článek

Soud v indonéském hlavním městě Jakartě shledal jejího dosluhujícího křesťanského guvernéra vinným z urážky koránu. Proces byl vnímán jako test náboženské tolerance v největší muslimské zemi na světě. Křesťan Basuki Tjahaj Purnama půjde do vězení za urážku koránu. Soudce nařídil, aby byl odsouzený okamžitě uvězněn. Před budovou soudu se sešel dav konzervativních muslimů, kteří verdikt přivítali pokřikem Bůh je velký.

Purnama během nedávné předvolební kampaně obvinil své protivníky, že zneužívají veršů koránu v politickém boji. Muslimští odpůrci křesťanského guvernéra podle něj často citovali verš koránu, který podle některých interpretací zakazuje muslimům žít pod nadvládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání, jak tvrdí prokuratura.

Umírněná Indonésie?

Proti guvernérovi v uplynulých měsících demonstrovaly tisíce muslimů, což ohrožovalo i vládu prezidenta Joka Widoda, Purnamova spojence a předchůdce v čele Jakarty. Do funkce guvernéra náměstek Purnama povýšil po Widodově zvolení prezidentem.

Vlivná funkce guvernéra desetimilionové metropole je považována za odrazový můstek do prezidentských voleb v roce 2019.

Šokující verdikt podle agentury AP může poškodit pověst Indonésie jako země, v níž se uplatňuje islám v umírněné podobě.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu. V zemi je i početná křesťanská a hinduistická komunita a příslušníci stovek různých etnických skupin.

Reklama

Doporučované