Hlavní obsah

Testování národa má začít za pár dní. Rezervace termínu ale připomíná kovbojku

Foto: HZS Královéhradecký kraj

Podle vlády se mají lidé nechat před Vánoci otestovat na koronavirus antigenními testy, termíny testů jsou ale už nyní na řadě míst plné.

Reklama

Plošné testování na koronavirus má v Česku začít za pět dní. Rezervační systém má ale problémy a už teď na mnoha místech hlásí „vyprodáno“. Před Vánoci se tak na mnoho zájemců nedostane.

Článek

Nechte se otestovat před svátky, abyste neohrozili své blízké, nabádal v minulých týdnech premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Testování vám zaplatí stát, rozběhne se 18. prosince a můžete ho podstoupit dokonce opakovaně, slibovali politici.

Jenže když se lidé začali pídit po termínech, narazili na chaos. Web ministerstva s databází odběrových míst a odkazy na rezervační termíny během soboty i neděle několikrát hlásil výpadek, a ani po rozběhnutí se přes něj řada lidí k rezervaci termínu nedobrala.

Většina odběrových míst zatím není v systému zapojena a termíny si musí lidé hledat v jejich vlastních rezervačních systémech. Na některých místech zatím nebyly rezervace spuštěny vůbec. A jinde už naopak mají před Vánoci plno, problém je zejména v Praze.

Data o vytížení odběrových míst na centrálním webu jsou neúplná a podle Ministerstva zdravotnictví by se měla teprve doplňovat. „Na doplnění průběžně pracujeme, ale je nutná součinnost ze strany poskytovatelů jednotlivých rezervačních systémů odběrných míst na Centrální rezervační systém. Pokud nejsou data o kapacitě k dispozici, proveďte, prosím, rezervaci přímo dle odkazu v detailu konkrétního odběrového místa,“ píše se na webu.

Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla pro Radiožurnál uvedl, že příští týden doufají v zapojení pouhé třetiny odběrových míst. Některá mají vlastní rezervační systém, který mohou i nadále používat, stát má ale k dispozici i vlastní systém Reservatic. Podle Dzurilly je nyní nutné, aby se pro co nejlepší přehled všechna místa napojila na centrální portál.

„Chtěli bychom do poloviny ledna mít 70 až 80 procent všech odběrových míst zavedených v systému se všemi informacemi,“ uvedl už dříve Dzurilla.

Někde systém neběží, jinde mají plno

Patrný je zatím rozdíl mezi nemocnicemi i kraji - zatímco některá centra už mají plno, někde rezervační systém ještě ani neběží. Registrovat se k testování zatím nelze například v Karlovarském kraji. Systém, který v kraji obsluhují hasiči prostřednictvím jedné linky, se zatím k objednávkám na dobrovolné testování připravuje. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Liberecká nemocnice spustí rezervační systém zkraje příštího týdne. V Královéhradeckém kraji se rezervační systém v některých nemocnicích ještě na tuto variantu připravuje, stejně jako nemocnice Pardubického kraje.

Naopak pražské nemocnice už mají před Vánoci termíny plné. Mezi svátky hlásí maximální možnou kapacitu například vinohradská nemocnice i Všeobecná fakultní nemocnice. Do Ústřední vojenské nemocnice bylo v neděli ráno možné se objednat nejdříve na 28. prosince odpoledne. Také další místa hlásí velký zájem o předvánoční termíny.

Připravenost systému už dříve kritizovala například Česká lékařská komora. „S námi ministerstvo vůbec nekomunikuje. Na venkově se lidé k testování skoro nedostanou, navrhovali jsme, aby byla zřízena pohyblivá testovací místa, která by za lidmi jezdila, ale nevím o tom, že by se něco podobného chystalo. Netuším, kolik se zapojí lékařů, ale velký zájem nepředpokládám,“ řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek pro Hospodářské noviny.

S větším zapojením praktiků do testování se v tuto chvíli nepočítá, protože na to nemají kapacity. Předpokládá se, že pokud testovat budou, půjde jen o jejich registrované pacienty.

Premiér Babiš dříve zmiňoval možnou výpomoc armády při testování a sliboval testy pro všechny Čechy se zdravotním pojištěním. „Byl bych velice rád, abychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy,“ uvedl v listopadu při slavnostním zahájení velitelského shromáždění české armády.

Nemocnice ale zatím o pomoci armády nevědí a spíše doufají, že si vystačí s doposud nastaveným režimem. „Budeme postupovat stejně, jako jsme postupovali při testování učitelů. Zatím nemáme v plánu odběrové místo nějak posilovat, ale uvidíme, jak velký bude zájem. Jsme schopni na to reagovat,“ uvedla například tisková mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Reklama

Související témata:

Doporučované