Hlavní obsah

Těžba ve zbylých dolech OKD určitě letos neskončí, řekl Havlíček

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Těžba ve zbylých dolech černouhelné společnosti OKD, které po tomto týdnu zůstanou v provozu, letos určitě neskončí. Nejbližší termín je konec příštího roku.

Článek

„Nejbližší možný termín je konec roku 2022, to není ještě úplně definitivně stanovené, bude o tom určitě diskuze v následujících měsících. Bude to rozhodně záviset na vývoji cen uhlí i na celkových ekonomických výsledcích společnosti,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Předseda Sdružení hornických odborů Jiří Waloszek řekl, že je dobře, že ministr uklidnil situaci, protože horníci byli v nejistotě.

„Jsme rádi, že pan ministr Havlíček potvrdil naše slova, že nejméně do roku 2022 by to mělo jet. Bych byl velice rád, kdyby to pokračovalo i dále, ale samozřejmě záleží na různých okolnostech - na složení nadloží, jestli rubání a veškerá těžba bude ekonomická, a na ceně uhlí, podle které se všechno bude odvíjet,“ řekl Waloszek.

Horníci v úterý vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov, v sobotu učiní totéž v nedalekém Dole ČSA. Firma doly postupně zavírá, už se tam těžba nevyplatí. V provozu budou od března jen doly ČSM-sever a ČSM-jih, OKD je bude provozovat jako jeden důl.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak uvedl, že z ekonomického hlediska těžba uhlí v ČR měla skončit už před několika lety. „Důvodem jsou vysoké provozní náklady, které jsou z velké části fixní a nelze je při poklesu těžby významně snížit. Při nízké těžbě je jejich dopad na hospodaření firem velmi negativní,“ sdělil. Předpokládá, že cena uhlí bude v nejbližších letech stagnovat.

OKD je jediný producent černého uhlí v Česku. Od roku 2018 je jejím majitelem prostřednictvím své společnosti Prisko stát. Náklady na útlum dolů OKD do roku 2035 mají dosáhnout zhruba 15,6 miliardy korun.

OKD bude mít od března okolo 2800 vlastních zaměstnanců a asi 800 dodavatelských pracovníků. Před 30 lety v dolech OKD pracovalo víc než 100 000 lidí. Po zavírání neefektivních provozů po roce 1989 měl v půlce 90. let podnik 50 000 lidí, před deseti lety v dolech pracovalo zhruba 17 000 lidí.

U Darkova a ČSA státní podnik Diamo požádá Obvodní báňský úřad v Ostravě k povolení zajišťovacího provozu dolu, kde se bude připravovat vyklizení dolu a snížení jeho energetické náročnosti. Současně se bude pracovat na redukci rozlohy důlního pole nezbytné před zahájením likvidace dolu. Ještě letos by měl začít legislativní proces k povolení likvidace hlavních důlních děl. Pokračovat budou rekultivační práce.

Diamo převezme s doly Darkov a ČSA i 1749 zaměstnanců OKD, 1252 z nich absolvuje v první polovině března propouštěcí pohovory. Zaměstnanci budou moci ukončit pracovní poměr dohodou nebo výpovědí. Výše odstupného se odvíjí od způsobu ukončení pracovního poměru a od počtu odpracovaných let.

Propuštění zaměstnanci mají nárok na státní příspěvek ke zmírnění sociálních dopadů útlumu hornictví. Pro havíře pracující pod zemí činí 8000 korun měsíčně, pro ostatní 5300 korun měsíčně. Podporu mohou dostávat až pět let v závislosti na odpracované době a věku. Dohodnuté sociální zajištění předseda odborů ocenil. „Do začátku nového života mají lidé nějaký čas se zapracovat. Ne všichni na tom jsou dobře, problémy to určitě nese, všechny strany, OKD, Diamo, se snaží napomáhat,“ řekl Waloszek.

Z aktuální statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že loni se v Česku vytěžilo dosud nejméně uhlí, čísla jsou nejnižší od roku 1965, odkdy jsou údaje k dispozici. Meziročně podle ní výrazněji klesla právě produkce černého uhlí, která se proti roku 2019 snížila o 37,6 procenta na 2,1 milionu tun. Podle analytiků pokračuje dlouhodobý trend, který zčásti zvýraznily dopady pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované