Hlavní obsah

Thajsko a Vietnam zasáhly povodně. Lidé se brodí ve vodě po kolena

Thajsko a Vietnam ochromily povodněVideo: AP

 

Reklama

Tropická bouře a silné deště způsobily záplavy, které spláchly většinu rýžových polí. Více než 60 lidí přišlo o život.

Článek

Rozsáhlé záplavy zasáhly sedm z celkových 77 provincií Thajska. Pod vodou je podle agentury AP asi 55 hlavních silnic. Způsobuje velké problémy s dopravou a rozsáhlé dopravní zácpy. Hloubka vody je zde nejméně 30 centimetrů, častokrát dosahuje lidem až po kolena. 

Podvodně postihly i sousední Vietnam. O život zde přišlo nejméně 68 lidí, dalších více než 30 se pohřešuje. Nejvíce postižená je severní a střední část Vietnamu. V severní provincii Ninh Binh dostalo podle úřadu pro předcházení katastrofám 200 tisíc lidí příkaz k evakuaci. Téměř 320 domů se podle úřadu zřítilo a téměř 34 tisíc dalších objektů bylo poškozeno nebo zatopeno.

Záplavy způsobují v zemích problémy i v zemědělství. Thajsko je druhým největším vývozcem rýže na světě. Povodněmi bylo zasaženo více než 480 tisíc hektarů zemědělské půdy. Úřady uvedly, že většina rýže již byla naštěstí sklizena. V šesti zasažených provincií ve Vietnamu mluví ČTK o zničených 22 000 hektarech polí. Voda usmrtila přes 200 000 hospodářských zvířat. 

Reklama

Související témata:

Doporučované